Wanneer kan je de Big Migration zien

Elk jaar vindt ’s werelds grootste migratie van dieren in het wild, van maximaal 1,5 miljoen gnoes en duizenden zebra’s en gazellen, plaats in Oost-Afrika. Dit is een van de meest opwindende reiservaringen die je kunt zien en een unieke kans om de krachtige natuur aan het werk te zien. Maar wanneer kan je de Big Migration zien?

Waarheen voor de grootse kans?

Soms wordt aangenomen dat de migratieroute een vast circuit is dat elk jaar plaatsvindt tussen de Masai Mara in Kenia in het noorden en Serengeti National Park in Tanzania in het zuiden. Maar dat is niet precies hoe het werkt!

Omdat de migratie een natuurlijk proces is dat afhankelijk is van het weer, de dieren zelf, omgevingsfactoren en de timing en route die bekend is – van de zuidelijke Serengeti, door de Westelijke Gang tot de Masai Mara en vervolgens terug naar het begin via de Loliondo en Lobo gebied – de migratie is meer een schatting dan een betrouwbare routekaart …

Ondanks verschillende factoren zijn er enkele algemene richtlijnen voor wanneer en waar je moet zijn om dit spektakel te bekijken. Er is zelfs een goede kans dat je duizenden gnoes, zebra’s en gazellen zult zien, zelfs als de migratie niet zijn “normale” patroon volgt. Er zijn miljoenen dieren bij betrokken en er zullen er zeker veel zijn die zich een weg banen door de uitgestrekte vlaktes.

great migration serengeti B&W

Wanneer ga je?

Gewoonlijk beginnen de eerste dieren zich in april over de Serengeti te bewegen op zoek naar meer water. Ze zullen veel obstakels tegenkomen tijdens hun honderden kilometers lange trek, zoals roofdieren, extreme droogte of rivierovergangen. Hieronder vindt u een overzicht van hun voorlopige reisschema.

December – April

De “place to be” gedurende deze vier maanden is de zuidelijke Serengeti, waar de trekdieren meestal blijven zitten. Afhankelijk van vers lang gras en regenval, zijn grote kuddes te zien tussen het Ndutu-gebied en het Ngorongoro Conservation Area, ook bekend als het Southern Serengeti Eco-systeem. Dit is ook de tijd van het jaar waarin gnoe-moeders in een periode van slechts drie weken meer dan 500.000 kalveren baren. Dus als het zien van baby-wildebeesten uw prioriteit is, is dit misschien het beste moment voor u om te gaan. Maar houd er rekening mee dat er ook roofdieren in de buurt zijn, omdat de baby’s een gemakkelijke vangst zijn.

Mei – Juni

Het regenseizoen loopt ten einde, het Southern Serengeti Eco-systeem droogt uit en het is tijd voor de dieren om naar het noorden en westen te gaan, hoewel niet allemaal als een groep. Sommigen gaan naar de Westelijke Gang, waar anderen omhoog kunnen gaan door het Loliondo-gebied of door het centrale Seronera-gebied naar Lobo, voordat ze naar het noorden gaan.

Juli – November

Traditioneel wordt dit gezien als het beste seizoen om getuige te zijn van de grote migratie. Tussen juli en augustus verhuist de migratie naar de Masai Mara in Kenia, waar ze de gevaarlijke Mara-rivier moeten oversteken, waar roofdieren zoals leeuwen, luipaarden en krokodillen gemakkelijk hun lunch kunnen vinden. Als dit bovenaan je bucketlist staat, is dit de beste tijd om te gaan.

safari-in-afrika_dierengroep_02

Wij bieden op dit moment al 15 Safari’s aan waarbij deze geweldige en unieke ervaring onderdeel van uit kan maken.

Uiteraard gaat het dan om een Safari die de Masai Mara en/of de Serengeti bevat. Je kan hier op de knop klikken om deze Safari’s te bekijken.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling