safari-Uganda-multi-portrait

Safari Oeganda voor jouw ultieme droom Safari

Je wil op Safari Oeganda?

Oeganda, de feiten

Oeganda, of de ‘Parel van Afrika’, zoals het beroemd werd genoemd door Winston Churchill, wordt gekenmerkt door relatief droge en vlakke savanne in het noorden, met groene bergen in het westen, en uitgestrekte dichte en opmerkelijk weelderige bossen in de centrale regio.

De natie is de thuisbasis van een verbazingwekkend divers scala aan Afrikaanse dieren in het wild, waaronder de zeer bedreigde berggorilla die te vinden is in het Bwindi Impenetrable Forest.

Giraffe in Murchison falls National Park, Uganda
A female mountain gorilla with a baby. Uganda. Bwindi Impenetrable Forest National Park
map_uganda

Een populaire plek om dieren in het wild te bekijken, is Queen Elizabeth National Park, waar vier van de Big Five, een zwerm flamingo’s en de zeldzame boomklimmende leeuwen van Ishasha te vinden zijn.

Outdoorliefhebbers kunnen hun adrenalinefix krijgen met tal van wildwaterraften, kajakken, wandelen, quadrijden en paardrijden. Voeg hier enkele vriendelijke locals, een ontluikende culturele scène en een hoofdstad vol levendige bars, clubs en restaurants aan toe, en het is gemakkelijk te zien waarom Oeganda zichzelf een reputatie heeft verworven als ‘het vriendelijkste land van Afrika’.

Reizen & Transport

Binnenlandse busreizen zijn goedkoop, maar vertrekken niet altijd op schema. Er zijn twee klassen busreizen – Matatu (minibus) of Kigati (busje) die vaste routes reizen, en grotere touringcars of bussen.

Zelf rijden en een privé-auto huren met een bestuurder zijn andere opties. Internationale verhuurbedrijven zijn gevestigd in de buurt van Entebbe International Airport en in het centrum van Kampala. Een vierwielaandrijving wordt aanbevolen voor landelijke gebieden. De snelheidslimiet is 80 km / u (50 mph) of 100 km / u (62 mph) op snelwegen. De meeste autoverhuurbedrijven hebben pechverzekeringen. De Automobile Association of Uganda (www.aau.co.ug) kan informatie en assistentie bieden. Een internationaal rijbewijs en een adequate WA-verzekering zijn vereist. Britse rijbewijzen worden geaccepteerd. Bestuurders moeten hun voertuiglogboeken bij zich hebben en moeten betalen voor een tijdelijk rijbewijs.

Sommige belangrijke wegen zijn geasfalteerd, de meeste secundaire wegen en zijwegen zijn onverhard en kunnen hobbelig en onherbergzaam zijn, dus rijd voorzichtig, vooral in het regenseizoen. De wegen zijn van variabele kwaliteit en stralen uit Kampala, hoewel het netwerk is schaars in het noorden. Sommige belangrijke wegen zijn geasfalteerd, de meeste secundaire wegen en zijwegen zijn onverhard en kunnen hobbelig en onherbergzaam zijn, dus wees voorzichtig, vooral in het regenseizoen. Merk op dat er nog steeds enkele leger- en politiecontroleposten op wegen zijn. Houd voertuigdeuren altijd op slot en waardevolle spullen uit het zicht.

African boy in canoe, Bunyonyi lake, Uganda
Entebbe overview
The Buganda monument in Kampala. Uganda

Privétaxi’s zijn herkenbaar aan hun zwart-witte strepen. Boda-bodas (motortaxi’s) zijn vaak een goedkopere optie en, hoewel leuk, niet voor angsthazen. Wees niet bang om uw chauffeur te vragen zo nodig te vertragen, omdat ongelukken vaak voorkomen.

Fietsen in Oeganda vereist stalen zenuwen; veel wegen zijn stoffig of in aanbouw en motorvoertuigen laten zelden fietsers ruimte. Draag altijd een helm en gebruik achteruitkijkspiegels. Vermijd ’s nachts fietsen.

De bus- en busdiensten van Oeganda verbinden alle grote steden. De postbusdienst van het postkantoor (www.ugapost.co.ug) biedt relatief comfortabele bussen en is veiligheidsbewuster dan sommige andere busbedrijven.

De meeste belangrijke routes worden ook gedekt door kleinere witte minibussen. Deze zijn sneller dan coaches, maar chauffeurs wachten tot ze vol zijn voordat ze vertrekken en de vertrektijden zijn niet vast.

Een passagiersveerboot verbindt Nakiwogo Dock, ten zuiden van Entebbe naar Lutoboka op Buggala op de Ssese-eilanden aan het Victoriameer. Er is ook een gratis veerboot die van Bukakata, 40 km ten oosten van Masaka, naar Buggala rijdt. Lake taxi’s verbinden ook enkele van de andere eilanden.

Passagiersboten kunnen overbelast raken in Oeganda en er zijn verschillende ongelukken gebeurd, meestal tijdens het regenseizoen, wat stormen en harde wind kan veroorzaken. Zorg er altijd voor dat boten reddingsvesten hebben voordat u vertrekt.

Kisoro. Uganda. Africa. The young man is lucky by bicycle on the road a big linking of bananas to sell on the market.
Public Transportation Hub in Kampala, Uganda
These kids are part of a small village in the northern suburbs of Kampala, Uganda

Oeganda en het klimaat

Oeganda heeft een tropisch klimaat, met temperaturen variërend van 21-25 ° C (70- 77 ° F), behalve in de bergachtige gebieden, die veel koeler zijn; de top van Mount Elgon is vaak bedekt met sneeuw. De warmste maanden zijn december tot februari. Avonden kunnen koel aanvoelen na de hitte van de dag met temperaturen rond 12- 16 ° C (54-61 ° F).

De meeste regio’s van Oeganda hebben, afgezien van het droge gebied in het noorden, een jaarlijkse regenval tussen 1.000 mm en 2.000 mm. Er is hevige regen tussen maart en mei en tussen oktober en november, wanneer reizen over de weg moeilijk kan worden in delen van het land. De beste tijd om te wandelen is tijdens de droge seizoenen, tussen januari en februari en van juni tot september. Wild bekijken is het beste aan het einde van de droge seizoenen, wanneer het spel meer geconcentreerd is rond waterbronnen.

Aerial scenery of the Queen Elizabeth National Park in Uganda (Africa)

Eten, Drinken & Culinair advies

Al het water moet worden beschouwd als een potentieel gezondheidsrisico. Water dat wordt gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, moet worden gekookt of anderszins worden gesteriliseerd. Melk is ongepasteuriseerd en moet worden gekookt. Melkpoeder of conserven is beschikbaar en wordt geadviseerd. Vermijd zuivelproducten die waarschijnlijk zijn gemaakt van ongekookte melk. Eet alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.

De Oegandese keuken is gebaseerd op Engelse, Arabische en Aziatische – vooral Indiase – invloeden en maakt gebruik van zelf geteelde lokale producten, waaronder plantains, zoete aardappelen, maïs, bonen en cassave. Het is gemakkelijk om bijna overal in het land goedkoop te eten. Internationale restaurants zijn te vinden in grotere steden, waarbij Indiaas, Chinees en Italiaans het populairst zijn.

Traditioneel voedsel is oegali (gestolde maïsmeelpap) geserveerd met een stoofpotje van aardnoten (pinda’s), bonen, kip of vlees zoals rundvlees, geit of schapenvlees. Game is te vinden op menu’s in sommige restaurants en in safarilodges. Vissen zoals de tijgervis, mukini, mputa en tilapia zijn populair.

Vegetariërs kunnen worstelen buiten de grote steden, maar de Indiase en Chinese restaurants van Oeganda bieden over het algemeen een selectie vegetarische gerechten. Traditionele desserts zijn onder andere mandazi, een donut vaak geserveerd met kaneel of suiker.

Hoewel altijd op prijs gesteld, is fooien niet standaard. Het is normaal om 5 tot 10% fooi te geven in op toeristen gerichte restaurants.

Netspanning en stopcontacten in Oeganda

Stopcontacten in Oeganda zijn van het type “G” British BS-1363. Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekkeradapter nodig om in te pluggen. Reisstekkeradapters veranderen eenvoudig de vorm van de stekker van het apparaat zodat deze overeenkomt met het type stopcontact dat u moet aansluiten.

Stopcontacten in Oeganda leveren meestal elektriciteit tussen 220 en 240 volt wisselstroom. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor 220-240 volt elektrische invoer, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt.

Maar reisstekkeradapters veranderen de spanning niet, dus de elektriciteit die door de adapter komt, zal nog steeds dezelfde 220-240 volt zijn die het stopcontact levert. Noord-Amerikaanse stopcontacten leveren elektriciteit tussen 110 en 120 volt, veel lager dan in de rest van de wereld. Bijgevolg worden Noord-Amerikaanse apparaten over het algemeen gebouwd voor 110-120 volt.