Safari in Kenia - safari foto tips

Safari foto tips

Uiteraard wil je jouw Safari vastleggen op de gevoelige plaat, zodat je thuis nog eens kunt nagenieten van deze fantastische ervaring. Met onze safari foto tips weet je waar je op moet letten en maak jij de mooiste foto’s.

Afrika is enorm fotogeniek

Met elke soort camera maak je er de prachtigste foto’s. Maar voor mooie foto’s van wilde dieren heb je een camera nodig met een minstens tien keer groter zoombereik dan een standaard compact camera, of een 400 mm lens op een spiegelreflexcamera. Een dergelijke zoomcapaciteit heb je echt nodig als je foto’s van dieren wilt maken en niet alleen van de savanne. Wilde dieren fotograferen gaat verder vooral over timing en geduld.

Houd bij het afdrukken beide ogen open.

En als je in een auto zit, zet dan de motor af. Vervoer je camera in een stofvrije tas en neem indien nodig reservebatterijen mee: je zult zien dat je anders net geen stroom meer hebt op het moment suprème. Als je van plan bent om digitale foto’s naar huis te mailen of online op te slaan, moet je bedenken dat cybercafés niet altijd beschikken over computers met USB-poorten, en dat uploaden erg lang kan duren. Het ontbreken van USB betekent ook dat het lastig kan zijn om je foto’s op CD’s te zetten (je kunt wel overal CD’s en DvD’s kopen), dus is het goed om genoeg geheugenkaarten mee te nemen of een apart opslagmedium zoals een laptop.

safari-in-kenia-safari_foto-tips

Als je lokale inwoners wilt fotograferen moet je eerst toestemming vragen.

Als je vindt dat het niet nodig is om een praatje te maken of iets te geven, zul je weinig foto’s kunnen maken. Hoewel de meeste mensen tolerant zijn jegens de camera, komt het bijgeloof dat foto’s een deel van je ziel wegnemen nog steeds hier en daar voor, en er kan vooral bezwaar bestaan tegen het fotograferen van kinderen of dieren omdat hun zielen als extra kwetsbaar worden gezien.

Er bestaat ook vaak het idee dat jouw foto’s het land waar je bent in een slecht daglicht stellen. De Masai en Samburu, de keurigste en meest gefotografeerde mensen, zijn vaak bereid een deal te maken (ding af, zoals bij iedere betaling) en op sommige plaatsen vindt je zelfs professionele “modellen” die langs de kant van de weg hun brood verdienen. Anderen zullen graag bereid zijn zich gratis te laten fotograferen, maar zullen het zeker op prijs stellen als je hun naam en adres noteert en laten een afdrukje toestuurt. Houd er rekening mee dat het altijd onverstandig is om foto’s te maken van objecten die van strategisch belang worden geacht, zoals militaire of politiegebouwen, gevangenissen, vliegvelden, havens, bruggen en de president of zijn gevolg.

11 Safari Foto Tips

Waar dien je rekening mee te houden om zo professioneel als mogelijk jouw Safari vast te leggen op de gevoelige plaat? We gaan het je hieronder uitleggen.

Tip 1: Vol en leeg

Zorg de dag vóórdat jouw Safari aanvangt voor voldoende volle accu’s en voldoende lege geheugenkaartjes van voldoende formaat. Met name voor het filmen heb je echt heel veel/voldoende opslagcapaciteit nodig. Maar ook het maken van de perfecte foto vergt tijd, accupower en opslag omdat je op later termijn weg kan doen wat je niet nodig hebt of wat mislukt was.

Safari in Kenia - safari foto tips

Tip 2: er is meer dan alléén fotograferen en filmen

Neem ook zelf steeds voldoende de tijd om zónder door de lens te kijken van je Safari te genieten. Als je meer dan 50% van je Safari door de lens hebt gekeken is de kans groot dat je toch veel gemist hebt en niet genoeg van je Safari hebt kunnen genieten.

Tip 3: Externe opslag

Als je wat langer in Kenia verblijft of je hebt tijdens je Safari tussendoor één of meerdere middagen “Free Time” is het verstandig om een laptop mee te nemen. Reden hiervoor is dat je dan op je vakantie al foto’s kan sorteren, verwijderen en mappen kan aanmaken (evt. met data ’s) van de locaties waar je geweest bent zodat je naderhand na thuiskomst al een schone selectie hebt én bij het aanmaken van een complete videofilm (met programma) of een fotoalbum precies weet wat je ook alweer allemaal gedaan hebt.

fotografie_06

Tip 4: Zit locatie

Degene die op de Safari de regie in handen heeft voor het maken van foto’s en het filmen dient uiteraard de beste zitlocatie te hebben. Je zou denken dat dit achterin het voertuig is, maar dat is niet per definitie het geval. Foto’s van dieren die (te) hoog genomen zijn, zijn niet altijd de beste foto’s vanwege de hoge invalshoek. Als dat mogelijk is kan je vragen of je naast de chauffeur mag plaatsnemen, vanuit die positie kan je zéker de beste foto’s schieten en/of filmen. Mocht dat niet mogelijk zijn, neem dan in ieder geval een zitplaats aan een zijkant.

safari-in-kenia-fotografie_07

Tip 5: Zonlicht

Probeer te alle tijden te vermeiden om op het midden van de dag te fotograferen.
De reden hiervoor is dat op dat moment inval van schaduw “hard” aanwezig is (harde schaduw) en dat wil je vermijden. Stop daarom met fotograferen ongeveer één uur voor de middag tot één uur ná de middag.
De mooiste foto’s maak je in de ochtend en in de namiddag. Tevens zijn de dieren op deze dagdelen ook actiever dan rond het middaguur.
Zorg er ook voor dat de zon zoveel mogelijk “achter” je staat.
Met name de late middagzon geeft een prachtig effect aan je foto’s vanwege de goudkleurige gloed.

safari-in-kenia-fotografie_01

Tip 6: De juiste lens

Om zoveel als mogelijk vast te kunnen leggen wat je zelf ook ziet en graag terug wilt zien is het van belang de juiste lenzen mee te nemen. Meestal is één lens niet voldoende. Een telelens/zoomlens heeft een mooi zoombereik en daarmee kan je natuurlijk de wilde dieren die wat verder weg zijn op de gevoelige plaat vastleggen om zo niets te hoeven missen, maar alléén een telelens/zoomlens is niet genoeg.

Juist als je een mooi en volledig overzicht van de vele savannes en andere natuurlandschappen wilt vastleggen kan je beter een kleiner objectief meenemen. Een groothoeklens is dan zeer zeker wenselijk. Ook moet je jezelf realiseren dat als je ’s avonds nog wat fotootje wilt schieten, in of rondom de Lodge, je eigenlijk helemaal niets hebt aan een grote telelens/zoomlens. Een dergelijke lens heeft vaak een (erg) hoog diafragma (t.o.v. een pro groothoeklens) waardoor de lichtgevoeligheid vaak te laag is om bij donker mooie foto’s te kunnen maken.
Probeer wel om overdag, op de Safari zelf, zo min mogelijk van lens te wisselen i.v.m. stof.

safari-in-kenia-fotografie_04

Tip 7: Neem een klein statief mee

Je kan tijdens een Safari maar héél af en toer “tijdens de rit” het voertuig verlaten waardoor het bijna onmogelijk is om “op je gemak” een statief te plaatsen om foto’s te maken.
Een tip daarvoor is dan om een éénpootstatief een tafelstatief of een gorillapod mee te nemen.
De poot hiervan kan je dan op de bank/stoel van het voertuig plaatsen of tegen de borst klemmen zodat je toch wat meer stabiliteit hebt. Voordeel van deze statieven is dat je ze ook gemakkelijk in de koffer kan meenemen.

safari-in-kenia-fotografie_08

Tip 8: Ze wachten niet op jou

Dieren zijn dieren en die gaan écht wel hun eigen gang (ze liggen, gapen, rennen, vechten, vliegen, springen…) en gaan écht niet afwachten totdat jij klaar bent met de voor jou juiste positie.
Ook als je bij bijvoorbeeld veranderend lichtinval je camera-instellingen moet wijzigen, soms heb je daar simpelweg geen tijd voor. Rent of vliegt het dier plotseling weg? Geen paniek! Schakel dan direct door naar sportstand.
Bij een Canon is dit de stand “Al Servo” en bij een Nikon de stand “Continuous Focus”.
Als je in deze stand het dier blijft volgen kan je gewoon blijven doorklikken en de camera zal blijven scherpstellen.
Houd er ook altijd rekening mee dat dieren “zomaar” uit het niets kunnen opduiken, kijk dus ook altijd om je heen. Met name olifanten (je verwacht het misschien niet) kunnen héél stiekem uit het bos tevoorschijn komen.

safari-in-kenia-fotografie_03

Tip 9: Vermijd eentonig fotograferen

Heel belangrijk is het dat je shots van dieren niet eentonig maakt.
Daarmee bedoelen we dat je het dier of de dieren niet áltijd in het midden van de foto moet plaatsen. Wissel daarom zoveel mogelijk af met een compositie waarop het dier of de dieren de ene keer links of rechts geplaatst zijn en de andere keer boven of onder van het midden.
Ook in en uitzoomen kan ervoor zorgen dat de foto er weer heel anders uit komt te zien doordat de omgeving juist wel of juist niet wordt meegenomen.

safari-in-kenia-fotografie_02

Tip 10: Veraf of Close-up

Als je een dier van dichtbij kan fotograferen en kan inzoomen kan je een veel “echtere” foto schieten. Voor een close-up “portret” dien je het diafragma ver open te zetten en dus voor een zo laag mogelijk getal te kiezen. Een gouden tip om een geslaagde close-up van een wild dier te maken is om het brandpunt altijd op de ogen te laten focussen. Een extra aandachtpunt kan zijn om bijvoorbeeld een tak met bladeren op de voorgrond in het plaatje mee te nemen.
Voor een overzichtsfoto zorg je ervoor dat je het tegenovergestelde uitvoert: Je dient het diafragma te verkleinen door een groter getal te kiezen waardoor je juist weer meer scherptediepte kunt vastleggen.

safari-in-kenia-fotografie_09

Tip 11: Blijf schieten

Op een moment dat je een dier op de juiste manier wilt fotograferen en hét perfecte plaatje wilt schieten wacht het dier niet op jouw (zoals ook vermeld onder tip 7)………
Op zo’n moment moet je dus blijven schieten!
De béste foto is altijd een “Lucky-shot”

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling