safari-in-Ethiopië-multi-portrait

Je wil op Safari Ethiopië?

Ethiopië, de feiten

Ethiopië ligt in de Hoorn van Afrika en beschikt over buitengewone natuurlijke kenmerken, een breed scala aan wilde dieren en een boeiend historisch en cultureel erfgoed. Een toenemend aantal bezoekers bezoekt deze schatkamer vol unieke attracties.

Populaire bezienswaardigheden zijn onder meer: ​​de middeleeuwse kastelen van Gondar; de ommuurde stad Harar; en Lalibela, een bedevaartsoord bekend om zijn oude monolithische kerken, uitgehouwen in de steile rotsachtige heuvels van het gebied. De prachtige natuurlijke landschappen van Ethiopië zijn de echte toeristische trekpleister.

Van de weelderige Simien-bergen tot de zwavelopeningen van de Danakil-depressie, de uitstekende natuurlijke omgeving van het land is onvergetelijk. Bahir Dar, gelegen aan het Tana-meer, is populair als uitvalsbasis om de fascinerende kloosters op de vele eilanden rondom het meer te verkennen, evenals de Blue Nile Falls, die misschien wel de meest spectaculaire watervallen in Noord-Afrika zijn.

St. Georgys kerk van Lalibela, Ethiopië 2
Royal ethiopian kings castle in Gondar, Ethiopia
ethiopie_map

Reizen & Transport

Ethiopian Airlines is redelijk geprijsd en heeft vrij uitgebreide binnenlandse diensten. Vluchten zijn vaak overboekt, dus het is essentieel om je tickets minstens een dag van tevoren opnieuw te bevestigen en op tijd op de luchthaven te verschijnen. Als u vergeet te herbevestigen, kunnen ze ervan uitgaan dat u niet komt opdagen en uw stoelen weggeeft.

Tip: het boeken van tickets voor online Ethiopian Airlines is erg duur in vergelijking met boeken op hun kantoor in Addis Abeba. Nog beter: als u uw internationale reis naar Ethiopië via de webpagina’s van Ethiopian Airlines hebt geboekt, krijgt u 50% korting op binnenlandse vluchten.

Ethiopische bussen passen in een van de volgende categorieën: de alomtegenwoordige minibussen of matatus (meestal Toyota-busjes die tot 14 personen vervoeren) die in de hele regio rijden; kleine tot grote passagiersbussen genaamd “Higer-bus” (genoemd naar de fabrikant) die vaak tussen regio’s reizen (“1e niveau” naar “3e niveau” met vermelding van de klasse); luxe bussen (Koreaanse moderne standaardbussen) tussen de grote steden en de grote (vaak dubbelzijdige) rode Addis Abeba-stadsbussen.

Er is een uitgebreid netwerk van goedkope Higer-bussen langs de hoofdwegen, hoewel deze traag en eenvoudig zijn. Bussen die kortere afstanden afleggen, vertrekken meestal wanneer ze vol passagiers zijn (in de praktijk betekent dit ongeveer een keer per uur). Bussen rijden niet ’s nachts; ze stoppen voor zonsondergang in een stad of dorp met accommodatie voor de passagiers, of, tussen Dire Dawa en Djibouti, op het vlakke platteland. Tussen sommige steden (bijv. Adama en Addis Ababa) rijden minibussen nadat de grotere bussen voor de nacht zijn gestopt. Iedereen in de bus moet wettelijk zitten – dit voorkomt overbezetting, maar maakt het vaak moeilijk om een ​​bus te nemen vanaf een tussenliggend punt op een route. Als u van plan bent om met de bus te reizen, houd er dan rekening mee dat bijna alle voertuigen oud en erg stoffig zijn en dat sommige wegen in slechte staat verkeren.

Boys going home with animal in a road of north Ethiopia
People at Addis Mercato in Addis Abeba, Ethiopia
Streets of the capital in Ethiopia Addis Ababa

De busstations openen meestal ergens rond 05:00. Als u een vroege ochtendbus neemt, moet u om 05:00 uur naar het station gaan. Ze zijn ’s ochtends erg chaotisch, en veel bussen zullen hun stoelen verkopen voordat ze rond 06:00 vertrekken. Om dingen gemakkelijker en minder stressvol te maken, kunt u vaak van tevoren een kaartje kopen. In kleinere steden kun je vaak je kaartje kopen bij de conducteur wanneer de bus de middag voor je reis arriveert vanaf zijn vorige reis. Zelfs als je al een ticket hebt, kom je vroeg aan en claim je zo snel mogelijk een stoel. Als u geen kaartje hebt, moet u mensen vragen om u de juiste bus te tonen (tenzij u Amharic kunt lezen). Verspil in dit geval geen tijd aan het proberen een kaartje te kopen bij het raam of bij de busgeleider – ga aan boord van de bus en claim een ​​stoel! De conducteur zal je later een kaartje verkopen. Middelgrote rugzakken kunnen meestal onder de stoelen worden geperst, maar grote pakketten en de meeste bagage moeten het dak opgaan. Claim je stoel voordat je je zorgen maakt over je bagage. Luxe bussen hebben echter een echt professionele aanpak met zowel genummerde zitplaatsen als speciale bagageruimtes onder de bus. Iedereen die u helpt met uw bagage, inclusief de persoon die deze naar de assistent van de conducteur op het dak leidt, verwacht een kleine fooi (ongeveer 2-3 birr).

Hoewel duurder dan het openbaar vervoer, is het huren van een auto een goede manier om Ethiopië te verkennen. Je kunt kleine vliegtuigen nemen om je tour te versnellen, maar je zult meer van het landschap zien als je met de auto reist. Er zijn echter weinig rent-a-car-services in Ethiopië buiten Addis Abeba, dus u kunt er de voorkeur aan geven af ​​te hangen van de diensten van touringbedrijven die auto’s en 4×4’s aanbieden, compleet met een ervaren lokale chauffeur. Benzine kost 21 birr per liter. Zorg ervoor dat de pomp op nul staat voordat het tanken begint.

African bus along the road from Arba Minch to Dorze, Ethiopia
A Horse carriage in the streets of Mekele in Ethiopia
A caravan of donkeys in the tigray area in ethiopia

Ethiopië en het klimaat

De beste tijd om Ethiopië te bezoeken is tussen januari en maart, wanneer heldere, zonnige dagen regelmatig gemiddelde dagelijkse temperaturen van 25 ° C (77 ° F) brengen. Dit is de drukste tijd van Ethiopië om te bezoeken, met wilde dieren spotten op zijn hoogtepunt en de festivals van Timkat en Leddet trekken enorme menigten.

Het regenseizoen (april tot september) brengt hoge temperaturen en vochtige omstandigheden met zich mee. Door regen zijn sommige wegen in de Lower Omo-vallei van mei tot augustus onbegaanbaar geworden. Augustus is de warmste (en natste) maand met temperaturen tot 45 ° C (113 ° F) regelmatig in het laagland. In de hooglanden zijn de temperaturen veel gematigder, maar sightseeing wordt belemmerd door regenbuien.

Oktober tot december is een uitstekende tijd om Ethiopië te bezoeken, want het landschap is weelderig mooi na alle regen, er zijn veel zonnige dagen en historische bezienswaardigheden en monumenten worden niet overspoeld met toeristen. Nachttemperaturen in hooglandgebieden dalen vaak tussen 5 ° C (41 ° F) en 10 ° C (50 ° F) in november en december, dus zorg ervoor dat je warme kleding inpakt.

Mountain landscape in Ethiopia

Eten, Drinken & Culinair advies

De meeste luxe restaurants in Ethiopië zullen redelijk hoge normen voor voedselhygiëne hebben. Eten van kraampjes langs de weg wordt niet aanbevolen, omdat de voedselveiligheid niet kan worden gegarandeerd. Reizigers moeten worden gewaarschuwd tegen het eten van groenten, zoals in salades die mogelijk in water zijn gewassen. Probeer fruit en groenten te beperken tot die u zelf pelt zoals sinaasappels, mango’s, enz.

De Ethiopische keuken bestaat typisch uit plantaardige en vaak zeer pittige vleesgerechten. Dit is meestal in de vorm van wat (ook w’et of wot), een dikke stoofpot, geserveerd bovenop injera, een grote zuurdesembrood, gemaakt van gefermenteerde teff bloem. Ethiopiërs eten uitsluitend met hun rechterhanden en gebruiken stukjes injera om beten van voorgerechten en bijgerechten op te halen. Gebruiksvoorwerpen zijn optioneel.

Het is belangrijk om te onthouden om alleen flessenwater te drinken. Er zijn veel merken om uit te kiezen; controleer altijd de plastic verzegeling op alle flessen voordat u een verkoper betaalt.

Dorze Market

Kleding & aanbevelingen

Vanwege grote hoogteverschillen tussen hoogland- en laaglandgebieden, als u van plan bent Ethiopië volledig te verkennen, moet u zich voorbereiden op een breed scala aan temperatuurverschillen. Over het algemeen zijn kleding en lagen geschikt tussen de seizoenen. Kleding meenemen die gemakkelijk gelaagd kan worden, ligt voor de hand. Je hebt lichtgewicht kleding nodig voor het laagland en mediumgewicht voor het heuvelland. Ten minste één warme trui of trui moet worden meegebracht om het hoofd te bieden aan dramatische temperatuurdalingen zodra de zon ondergaat. Op grotere hoogten is een warme of een jas nodig ’s avonds. Reizigers moeten een regenjas of andere regenkleding dragen, vooral wanneer ze het land bezoeken in de periode van februari tot oktober. Het is meestal mogelijk om kleding in korte tijd in of bij hotels te laten wassen (vaak worden diensten 24 uur per dag aangeboden).

Netspanning & Telefonie in Ethiopië

Ethiopië heeft 220 volt elektriciteit, wat betekent dat, tenzij uw computer of apparaat dubbele spanning heeft of is ontworpen voor 220 volt, u een converter of transformator nodig hebt. De cycli (Hz) zijn 50 per seconde. De gebruikte stopcontacten zijn van het type C / E / F / L. Hoewel adapters beschikbaar zijn in Ethiopië, is het raadzaam om er een te kopen voordat u het huis verlaat om te voorkomen dat u er een probeert te vinden wanneer u aankomt.

Street scene and man in Axum

Bank & Valuta

Valuta

De munteenheid van Ethiopië is de birr. Het is verdeeld in 100 cent in munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent en een munt van één birr, en er zijn biljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 birr.

Volgens de voorschriften van de Nationale Bank van Ethiopië moeten alle rekeningen in Ethiopië worden betaald in birr. Maar dit wordt niet afgedwongen en Ethiopian Airlines, de meeste grote hotels en de meeste reisbureaus accepteren (en eisen soms) de Amerikaanse valuta.

De Amerikaanse dollar is de beste vreemde valuta om mee te nemen naar Ethiopië en kan worden ingewisseld bij banken en wisselkantoren. Amerikaanse dollars moeten contant worden gedragen (ze accepteren geen reischeques van Amerikaanse dollars)

Een regel die strikt wordt gehandhaafd, is de conversie van birr naar Amerikaanse dollars of euro’s; deze transactie kan alleen worden gedaan voor mensen met verdere vliegtickets vanuit Ethiopië. Dit betekent dat mensen die het land verlaten dienovereenkomstig moeten budgetteren. Er zijn handelaren op de zwarte markt rond de grenzen, maar de tarieven zijn slecht en het is riskant.

Bezoekers kunnen een onbeperkte hoeveelheid vreemde valuta invoeren, maar dit moet bij aankomst bij de douane worden aangegeven op het juiste blauw gekleurde formulier.

Vreemde valuta kan alleen worden ingewisseld bij erkende banken en hotels en er moet een ontvangstbewijs worden verkregen. Het valutaverklaringsformulier moet worden bewaard, omdat dit bij vertrek door de douane wordt vereist, samen met het valutawisselformulier. Bezoekers kunnen overtollige Ethiopische Birr omwisselen voor contant geld op de luchthaven voor vertrek.

Bank

Let op: de bankinfrastructuur is niet goed ontwikkeld in Ethiopië en kan problemen veroorzaken voor onafhankelijke reizigers. Daarom is het raadzaam om een ​​gerenommeerde touroperator te gebruiken tijdens het reizen in Ethiopië, omdat deze u kunnen helpen bij het omgaan met betalingen tijdens het reizen.

Banktijden zijn meestal van 8.00 tot 16.00 uur van maandag tot vrijdag en van 8.00 tot 11.00 uur op zaterdag. Sluitingstijden kunnen in sommige particuliere banken een uur later zijn. De meeste banken werken tijdens de lunch; Valutawisseldiensten sluiten echter tijdens de lunchuren (12:00 – 13:00 uur).

In de belangrijkste stadscentra zijn er een beperkt aantal geldautomaten en deze zijn vaak geclusterd. U zult waarschijnlijk zes tot zeven geldautomaten vinden die in sommige winkelcentra of hotels zijn geconcentreerd en in andere niet. Buiten het stadscentrum zijn geldautomaten zeer zeldzaam, dus het is raadzaam om zoveel mogelijk contant geld mee te nemen als mogelijk en veilig. Merk op dat geldautomaten in Ethiopië buitenlandse betaalpassen of creditcards vaak niet herkennen. U kunt het beste contact opnemen met uw lokale bank om na te gaan of uw kaart compatibel is met Ethiopische geldautomaten.

Grote creditcards kunnen worden gebruikt om te betalen voor vluchten met Ethiopian Airlines en misschien 2 van de grote hotels in Addis Abeba – maar dat is ongeveer de omvang van hun bruikbaarheid. Het is het beste om contant geld mee te nemen. Het wordt aanbevolen om een ​​geldgordel te dragen die discreet onder uw kleding past.