safari-in-kenia-media

Kenia Media

Kenia is een land dat bekend staat om haar levendige pers. Hoewel de persvrijheid de laatste tijd onder druk staat, heeft de Keniaanse bevolking wel toegang tot een overzicht van het internationale nieuws. In vergelijking tot andere landen in Afrika is Kenia behoorlijk open. Engels en Swahili zijn de meest gangbare talen die in de media gebruikt worden. Radiozenders zijn er in overvloed. Een deel daarvan staat onder directe controle van de Keniaanse overheid, een ander deel is onafhankelijk. Er zijn verschillende nationale televisiezenders die op sommige dagdelen internationaal nieuws uitzenden. Wil je dag en nacht buitenlandse zenders ontvangen? Gebruik dan een satelliet-tv. Op die manier kun je onbeperkt naar programma’s kijken op BBC, CNN en Europese sportzenders.

Radiozenders in Kenia

Als je op safari gaat naar Kenia zul je je zeker vermaken met muziek. Het land heeft een grote mediacorporatie. De Kenya Broadcasting Corporation heeft drie grote radiostations: KBC English Service, KBC Western Service en Radio Taifa. KBC English Service zendt in het Engels uit. KBC Western Service in het Pokot en Teso, talen die in het westen van Kenia worden gesproken. Bij Radio Taifa is Swahili de voertaal. Metro FM (101.9 FM) is een 24 uursstation. Daarmee is het een concurrent van Capital FM (6.4 MHz), dat onafhankelijk opereert. Bij het radiostation Kiss 100 (100.3 FM) hoor je gegarandeerd goede muziek. Wil je naar een internationale zender luisteren? Dan biedt de BBC World Service uitkomst. Vanuit de hoofdstad Nairobi en vanuit Mombasa is het te beluisteren via 93.9 MHz, vanuit Kisumu via 88.1 Mhz.

Tv in Kenia

Op de Keniaanse tv vind je vooral programma’s in het Engels en Swahili. Dat zijn de officiële talen van het land. Een aanzienlijk gedeelte van het programma-aanbod bestaat uit geïmporteerde programma’s uit het buitenland. We zetten de belangrijkste tv-zenders op een rijtje:

  • KBC Channel: dit is de staatszender van de Kenya Broadcasting Corporation. Er gebeurt weinig op dit kanaal en een groot deel van het dagprogramma wordt opgevuld met BBC World.
  • KTN (Kenya Television Network): KTN zendt 24 uur per dag uit, maar ’s nachts en ’s ochtends kun je hier kijken naar beelden van de Amerikaanse zender CNN. KTN werd in 1990 opgericht en was daarmee het eerste particuliere tv-station van Kenia.
  • NTV: op NTV kun je terecht als je van entertainment houdt. Engels is de voertaal op dit particuliere tv-station.

Als je meer buitenlandse zenders wil ontvangen, dan is een schotelantenne nodig. Gelukkig heb je er daar tegenwoordig veel van in Kenia. Wil je voetbal uit de Engelse competitie kijken? Dat kan met het betaalkanaal SuperSport 3.

Pers en media in Kenia

De pers en media in Kenia spelen een ontzettend belangrijke rol in het dagelijks leven. Kenia is relatief open vergeleken bij andere landen in Afrika, maar de persvrijheid blijft een belangrijk aandachtspunt. Schandaalbladen zijn sinds 2004 officieel verboden, maar inmiddels zijn veel daarvan verkrijgbaar in de vorm van een dagblad. Het dagblad Nation (http://www.nationmedia.com/) is de leidende krant van het land. De krant bevat veel internationaal nieuws. Je leert veel over het leven in Kenia via een speciale brievenpagina. Nation heeft een eigen radiozender, waarop nieuws wordt uitgezonden: Nation Radio (96.4 FM). De krant The Standard (https://www.standardmedia.co.ke/) is enigszins een concurrent van de Nation. Andere betrouwbare bladen zijn de Business Daily (https://www.businessdailyafrica.com/) en The East African (https://www.theeastafrican.co.ke/). Dat laatste blad is een weekblad met een cynische ondertoon. De kranten The People en Nairobi Start zijn minder betrouwbaar. Taifa Leo is een belangrijke krant in het Swahili en is daarom voor buitenlanders minder relevant. Verder zijn er ook buitenlandse kranten te koop in de Keniaanse winkels, bijvoorbeeld de Britse Daily Telegraph. En de Time, Newsweek en The Economist.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling