Safari Masai Mara National Park- Kenia

Cool, je gaat op Safari Masai Mara maar je wil natuurlijk wel weten wat je te wachten staat?

Het Masai Mara national park wordt in Kenia “The Mara” genoemd. Het natuurreservaat is gelegen in het Zuidwesten en bestrijkt 1700 km², waarvan 400 km² bewoond wordt door wilde dieren. Ongeveer 1300 km² wordt bewoond door Masai nomaden. Op de weiden van het national park grazen kuddes en wonen deze mensen in zelfgemaakte hutten. Zij verplaatsen zich door het gebied, steeds op zoek naar verse weidegrond. Dezen mensen dragen opvallende rode kleding en uitbundig gekleurde sieraden.

Wat kan je allemaal verwachten op Safari Masai Mara?

Hoe groot is het natuurreservaat?

Het gebied Masai Mara Park loopt over in de Tanzaniaanse Serengeti. De totale oppervlakte van dit gebied beslaat 25.000 km² ideaal dus voor een fantastische Safari.

Mara Nationaal Reservaat is het bekendste park van Kenia. Onder andere de migratie van gnoes van Serengeti Nationaal Park Tanzania naar The Mara, is een bijzondere gebeurtenis waar toeristen op afkomen. Het landschap bestaat uit golvende heuvels en uitstrekt land waar vele dieren in het wild leven. The Mara bevindt zich op 1500 tot 2100 meter hoogte. De Esoit of Siria wordt gevormd door een magisch landschap vol kloven, die zich over een gebied van 5600 kilometer uitstrekken tussen de Ethiopische Rode Zee, Tanzania, Malawi en Mozambique.

masai-mara_map

Kun je The Mara met auto bezoeken?

De wegen van het nationale park zijn onverhard. Medio april tot juni is de regentijd. De wegen worden dan drassig van modder. Er zijn geen auto’s die in die periode met gemak over modderige wegen rijden. Ook Landrovers lopen er vast. In de droge periodes is het echter goed mogelijk om er te rijden.

Wat is The Big Five?

In de nabijheid van acacia bomen of wuivende grassen tref je een grote variatie wilde dieren aan. Giraffes, gnoes, roofdieren… Ook zebra’s trekken in de luwte langs rivierbossen door het gebied op zoek naar water en voedsel. De zogenaamde “Big Five” bestaat uit de leeuw, het luipaard, de olifant (Afrikaanse), de zwarte neushoorn en de Kaapbuffel. Al deze soorten leven in dit gebied. De zwarte neushoorn is met uitsterven bedreigd. In 2019 leven er wereldwijd nog ruim 5000 zwarte neushoorns in het wild. Voornamelijk stroperij heeft geleid tot het teruglopen van het aantal. In 1980 waren er nog slechts 15 exemplaren over. In 1999 telde men 23 zwarte neushoorns. Sindsdien heeft men het aantal weten te vergroten, maar stropers hebben het nog steeds gemunt op deze neushoorn. Andere dieren die men kan aantreffen in The Mara zijn de cheeta, het luipaard, de hyena, de jackhals en het nijlpaard. Om leeuwen en andere roofdieren te zien zijn de vlaktes tussen de Mara-rivier en de Esoit Siria-helling aan te raden.

safari-in-kenia-masai_mara_game_reserve_2

Gnoes op de Serengeti en The Mara

Safari Masai Mara

Miljoenen gnoes vormen grote kuddes die medio juli van de Serengeti naar het noorden trekken, om zich te voeden aan de weiden. In oktober beginnen de dieren weer aan hun terugreis naar het zuiden. De trek van de gnoes is voor toeristen een indrukwekkende belevenis. De enorme kracht van de natuur wordt in alle facetten zichtbaar en voelbaar. Als het droge seizoen afloopt komend de kuddes aan in de groene vlaktes in het Noorden. Als de regentijd zich aankondigt vertrekken de gnoes weer. Dit ritueel voltrekt zich in oneindige herhaling van generatie op generatie. Elke tocht steken de dieren de woeste rivier de Mara over. Velen sterven in het water. Tijdens de oversteek verdrinken sommigen, maar zwakke of jonge dieren worden aangevallen door krokodillen. Langs het water hangen ook leeuwen rond, die weten dat ze vrij gemakkelijk kunnen toeslaan. De gnoes maken deze oversteek niet alleen. Ook zebra’s en thomsongazelles moeten de gevaarlijke oversteek wagen. Achterblijven is geen optie want zonder bescherming van hun kudde sterven zij zeker. De reis door de Mara rivier wordt ook “The Great Migration” genoemd.

The Great Migration

safari-in-kenia-masai_mara_game_reserve_1

The “Great Migration” is een van de meest indrukwekkende natuurlijke evenementen ter wereld

Hoeveel dieren steken de Mara rivier over tijdens “The Great Migration”? Ruim een miljoen gnoes, een half miljoen thompsongazelles, meer dan 90.000 antilopes, ongeveer 200.000 zebra’s en zo’n 18.000 elanden.

Masai_Mara_Game_Reserve_0
Masai_Mara_Game_Reserve_3
Masai_Mara_Game_Reserve_10
Masai_Mara_Game_Reserve_7

Méér informatie over Masai Mara vindt je bijvoorbeeld op deze pagina’s (deze openen in een nieuw venster)

De Masai – Het volk in rode gewaden

De Masai bevolking heeft zich succesvol verzet tegen ‘de moderne beschaving’ en heeft de eigen tradities in ere weten te houden. Het zijn nomaden die door het uitgestrekte gebied trekken. Ze hebben hun eigen cultuur en hun eigen God, genaamd: Engai. Vroeger waren ze overtuigd dat Engai alle vee op aarde aan hen had gegeven en dat alle vee dus aan hen toebehoorde. Er zijn ongeveer 1,4 miljoen Masai, waarvan de helft in Kenia woont. De rode kleding staat symbool voor bloed en leven. Ook drinken zij soms bloed van hun vee, gemengd met melk. De kleur rood van kleding is volgens hen ook belangrijk om roofdieren af te schrikken. Hun felgekleurde sieraden bestaan uit brede halskettingen en oorbellen, waardoor de oorlel in de loop van de tijd wordt uitgerekt.

Deze beroemde bevolking woont deels in Kenia en deels in Tanzania. De mensen zijn niet alleen bekend om hun bijzondere uiterlijk. Hun mysterieuze leefwijze spreekt ook tot de verbeelding.

safari-in-kenia-masai-mara-people
safari-in-kenia-masai-mara-gate
safari-in-kenia-masai-mara-game-reserve-22
safari-in-kenia-masai-mara-huisje
safari-in-kenia-masai_jumping

Méér informatie over de bewoners vindt je bijvoorbeeld op deze pagina (deze opent in een nieuw venster)

De populairste Safari’s in Kenia uit ons reisaanbod