Ethiopië, reizen, vervoer & rondreizen

Ethiopië, reizen, vervoer & rondreizen

Ethiopian Airlines is redelijk geprijsd en heeft vrij uitgebreide binnenlandse diensten. Vluchten zijn vaak overboekt, dus het is essentieel om je tickets minstens een dag van tevoren opnieuw te bevestigen en op tijd op de luchthaven te verschijnen. Als u vergeet te herbevestigen, kunnen ze ervan uitgaan dat u niet komt opdagen en uw stoelen weggeeft.

Tip: het boeken van tickets voor online Ethiopian Airlines is erg duur in vergelijking met boeken op hun kantoor in Addis Abeba. Nog beter: als u uw internationale reis naar Ethiopië via de webpagina’s van Ethiopian Airlines hebt geboekt, krijgt u 50% korting op binnenlandse vluchten.

Ethiopische bussen passen in een van de volgende categorieën: de alomtegenwoordige minibussen of matatus (meestal Toyota-busjes die tot 14 personen vervoeren) die in de hele regio rijden; kleine tot grote passagiersbussen genaamd “Higer-bus” (genoemd naar de fabrikant) die vaak reizen tussen regio’s (“1e niveau” naar “3e niveau” met vermelding van de klasse); luxe bussen (Koreaanse moderne standaardbussen) tussen de grote steden en de grote (vaak dubbelzijdige) rode Addis Abeba-stadsbussen.

Er is een uitgebreid netwerk van goedkope Higer-bussen langs de hoofdwegen, hoewel deze traag en eenvoudig zijn. Bussen die kortere afstanden afleggen, vertrekken meestal wanneer ze vol passagiers zijn (in de praktijk betekent dit ongeveer een keer per uur). Bussen rijden niet ’s nachts; ze stoppen voor zonsondergang in een stad of dorp met accommodatie voor de passagiers, of, tussen Dire Dawa en Djibouti, op het vlakke platteland. Tussen sommige steden (bijv. Adama en Addis Ababa) rijden minibussen nadat de grotere bussen voor de nacht zijn gestopt. Iedereen in de bus moet wettelijk zitten – dit voorkomt overbezetting, maar maakt het vaak moeilijk om een ​​bus te nemen vanaf een tussenliggend punt op een route. Als u van plan bent om met de bus te reizen, houd er dan rekening mee dat bijna alle voertuigen oud en erg stoffig zijn en dat sommige wegen in slechte staat verkeren.

De busstations openen meestal ergens rond 05:00. Als u een vroege ochtendbus neemt, moet u om 05:00 uur naar het station gaan. Ze zijn ’s ochtends erg chaotisch, en veel bussen zullen hun stoelen verkopen voordat ze rond 06:00 vertrekken. Om dingen gemakkelijker en minder stressvol te maken, kunt u vaak van tevoren een kaartje kopen. In kleinere steden kun je vaak je kaartje kopen bij de conducteur wanneer de bus de middag voor je reis arriveert vanaf zijn vorige reis. Zelfs als je al een ticket hebt, kom je vroeg aan en claim je zo snel mogelijk een stoel. Als u geen kaartje hebt, moet u mensen vragen om u de juiste bus te tonen (tenzij u Amharic kunt lezen). Verspil in dit geval geen tijd aan het proberen een kaartje te kopen bij het raam of bij de busgeleider – ga aan boord van de bus en claim een ​​stoel! De conducteur zal je later een kaartje verkopen. Middelgrote rugzakken kunnen meestal onder de stoelen worden geperst, maar grote pakketten en de meeste bagage moeten het dak opgaan. Claim je stoel voordat je je zorgen maakt over je bagage. Luxe bussen hebben echter een echt professionele aanpak met zowel genummerde zitplaatsen als speciale bagageruimtes onder de bus. Iedereen die u helpt met uw bagage, inclusief degene die deze naar de assistent van de conducteur op het dak leidt, verwacht een kleine fooi (ongeveer 2-3 birr).

Hoewel duurder dan het openbaar vervoer, is het huren van een auto een goede manier om Ethiopië te verkennen. Je kunt kleine vliegtuigen nemen om je tour te versnellen, maar je zult meer van het landschap zien als je met de auto reist. Er zijn echter weinig rent-a-car-services in Ethiopië buiten Addis Abeba, dus u kunt er de voorkeur aan geven af ​​te hangen van de diensten van touringbedrijven die auto’s en 4×4’s aanbieden, compleet met een ervaren lokale chauffeur. Benzine kost 21 birr per liter. Zorg ervoor dat de pomp op nul staat voordat het tanken begint.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling