safari-in-tanzania-multi-portrait

Beleef jouw ultieme droom Safari met alles er op en er aan met een Safari in Tanzania.

Als je dan eindelijk die verre reis gaat maken wil je ook alles meemaken en dat kan in Tanzania.
Hier geniet je van de grootste en adembenemendste nationale natuurparken, de grootste aantallen wilde dieren, van de Big Five tot de kleurrijkste vogelsoorten.

Maar ook de cultuur in Tanzania is erg rijk en zeker de moeite waard om te ontdekken en dat kán je dan ook tijdens jouw Safari in Tanzania.

Maar wacht, er is nóg meer, je kan je droomsafari afsluiten op een tropisch eiland onder de goudgele zon en in een van de beste Resorts van Afrika!
Hier kan je lekker tot rust komen na jouw ultieme Safari en alles nog eens in alle rust bekijken & bespreken onder het genot van een heerlijke cocktail.
Tussendoor ga je zwemmen, snorkelen of duiken in de azuurblauwe zee vol met duizenden kleurrijke vissen, prachtig koraal, zee schilpadden en tal van andere prachtige zeedieren.
In de avond geniet je van de zonsondergang op het maagdelijke witte strand aan de Indische Oceaan.

Zie je het al voor je?

Droom niet langer, maak je droom werkelijkheid, ga op safari in Tanzania………..

Safari Tanzania, dit wil je weten…………

Tanzania, de feiten

Tanzania ligt nét ten zuiden van de evenaar en grenst aan de buurlanden Kenia, Uganda, Rwanda, Burundi, Congo Zambia en Mozambique. Het ligt met een kustlijn van 1.424 km (met de eilanden Pemba en Zanzibar meegeteld) aan de Indische Oceaan.

safari-in-kenia-kilimanjaro

Tanzania (in het Swahili: Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) wat dan weer staat voor: Verenigde Republiek van Tanzania, is een republiek en bestaat eigenlijk uit het vroegere Tanganyika en de eilanden Zanzibar (voorheen, Unguja) en Pemba. De Mafia-archipel wordt gevormd door het 50 km lange eiland Mafia en een dozijn kleinere eilanden met daaromheen ontelbaar veel koraal gebieden.

Feitelijk is Tanzania, zonder afbreuk te doen aan de omringende landen, de grootste toeristische trekpleister voor de vakantieganger die graag naar de Oost-Afrikaanse kust wil afreizen en tevens de mogelijkheid wil hebben voor het kunnen bezoeken van veel groen, de vele wilde dieren, de rust en bovenal Afrika’s hoogste berg de Kilimanjaro.

Met een totale oppervlakte van 945.087 km2 is Tanzania ongeveer 22,5 keer zo groot als Nederland of net zo groot als Frankrijk, Duitsland en België samen. Tanzania heeft rond de 48 miljoen inwoners.
De grenzen van Tanzania worden omringt door enkele grote meren, het Victoriameer in het noorden en het Tanganjikameer en het Malawimeer in het westen. De grens met Mozambique wordt daarnaast gevormd door de rivier de Rovuma. De hoofdstad Dodoma ligt centraal in Tanzania, maar de grootste en belangrijkste stad is Dar es Salaam in het midden-oosten en direct aan de Indische Oceaan gelegen, nét onder de rook van Zanzibar.

tanzania_map

Het landschap

Het vasteland van Tanzania heeft een erg varierend landschap.
Zeker bepalend is de Grote Afrikaanse Slenk ofwel de Great Rift Valley zoals hij eigenlijk altijd genoemd wordt.
De Great Rift Valley ontstaat helemaal in Turkije en verloopt via de Dode Zee en de Rode Zee naar Ethiopië en splitst zich dan in een oostelijk en westelijk gedeelte.
De oostelijke arm van de Grote Afrikaanse Slenk komt via Kenia Tanzania binnen.
De westelijke arm van de Grote Afrikaanse Slenk komt via Uganda Tanzania binnen.
Nadat de beide armen van de slenk Tanzania verlaten komen ze weer samen in het Malawi meer en eindigen daarna voor de kust van Mozambique.
De totale lengte van de Grote Afrikaanse Slenk bedraagt meer dan 9700 kilometer.

safari-in-tanzania-serengeti_02
safari-in-tanzania-serengeti_05

Ten gevolge van het ontstaan van de Great Rift valley ontstonden er diverse grote meren, waaronder onder andere Lake Natron, Lake Manyara en Lake Tanganyika, waar op een diepte van 1430 meter het laagste punt van Afrika te vinden is.
Tanzania heeft door de vele rivieren en meren de grootste concentratrie van oppervlaktewater in heel Afrika.
Door het aanwezige vulkanisme is op de grens met Kenia Afrika’s hoogste berg, de vulkaan Kilimanjaro (5895 meter) ontstaan.
Tanzania heeft zelfs nog één werkende (strato)vulkaan in het noorden bij Lake Natron: de Ol Doinyo Lengai of ‘Berg van God’
De berg is 2890 meter hoog met uitbarstingen in 1917, 1926, 1940 en 1966-67 en de krater vult zich sinds 1983 met lava.

Het overheersende landschap in Tanzania is de savanne (o.a. in het Serengeti-natuurreservaat); een landschap met vooral grasland en hier en daar een boom. Verder bestaat het landschap uit steppe en tropisch bos.
De Ambori-grotten vormen het grootste grottenstelsel van Oost-Afrika met tien grotten die toegang geven tot een netwerk van kalkstenen tunnels dat naar schatting 200 km lang zou zijn. De grootste grotten zijn dertien meter hoog.

Tanzania als reisbestemming

Tanzania is lange tijd een redelijk onbekende toeristische bestemming geweest.
Gelukkig ontdekken steeds meer toeristen de enorme natuurlijke schoonheid van het Afrikaanse land. In 2010 ontving Tanzania ongeveer 794.000 internationale toeristen en dit aantal is in de jaren daarna alleen maar gestegen.

Ook onder de Nederlanders geniet Tanzania de laatste jaren van steeds meer bekendheid.
Rond de 17.000 mensen ervaren jaarlijks de pure Afrikabeleving die het land biedt. Juist de combinatie van de diverse nationale parken, het grootschalige wildlife gebeuren en de authentieke bevolking maken de bestemming zo bijzonder.
Tanzania heeft een tropisch klimaat met temperaturen van tussen de 20 en 30 graden. In het binnenland kunnen de temperaturen gemakkelijk oplopen tot 40 graden, maar in de hoger gelegen gebieden en dan met name in de bergen liggen de temperaturen minimaal 10 graden lager.

Lake Natron Maasai

Bezienswaardigheden

Tanzania staat vooral bekend om zijn wildlife. Een Safari Tanzania is dan ook voornamelijk het doel van een bezoek aan Tanzania.
Je vindt hier veel nationale parken en wildreservaten. Het beroemdste wildpark is het Serengeti National Park. Elk jaar rond de maand oktober kán je getuige zijn van ’s werelds grootste wildfenomeen, de “Great Migration” ofwel de Grote Migratie. Tijdens deze migratie trekken miljoenen Zebra’s, Gnoes en Wildebeesten door het Nationale Park. De Zebra’s en de Gnoes gaan eigenlijk altijd met elkaar op omdat de zebra’s als het ware de “voorkauwers” zijn. Zij eten het kortere hardere gras op die alleen door hun magen verteerd kunnen worden, daarna eten de gnoes het langere gras dat overblijft. Naast dit fenomeen staat de Serengeti ook bekend om de cheeta’s, zebra’s en giraffen. Naar schatting leven er ook zo’n 2500 leeuwen, wat het park nog populairder maakt.

Het is een prachtig schouwspel, doordat het gras in deze periode hoger is, is het voor de jagers zoals leeuwen en cheetahs een walhala in Ndutu omdat hun prooi voor het grijpen ligt… het spel van de natuur!

Wanneer kan je dit grote spektakel zien? Lees hier alles over op deze pagina in onze Blog.

Een bezoek aan de Ngorongoro krater zal een onvergetelijke ervaring zijn en een absolute “to-do”
Het is een krater die gevormd is door een ineengezakte vulkaan en is daarmee de grootste vulkaankrater ter wereld die gevormd is op deze manier. Het dal wordt volledig omringd door de bergen. Er leven vele dieren zoals neushoorns, olifanten en leeuwen en is het met 25.000 wilddieren het dichtstbevolkte wildgebied ter wereld.

Lake Manyara National Park staat bekend vanwege de vele vogelsoorten zoals pelikanen en flamingo’s. Daarnaast vindt je er mooie bossen, moerassen en het Manyara meer. Het laagste punt Lake Tanganyika en het grootste meer van heel Afrika, Lake Victoria, vindt je ook in Tanzania.

Tanzania bevat de hoogste piek van heel Afrika namelijk de Kilimanjaro, met een hoogte van ruim 5800 meter.
Deze berg wordt regelmatig door de actieve toeristen beklommen. Er zijn meerdere routes voor de bergbeklimmers en fanatieke toeristen beschikbaar.

Verder zijn er nog de gebieden Lake Natron, Ndutu Area, Tarangire National Park en Usambara Mountains

Daarnaast heeft Tanzania ook prachtige eilanden, zoals Zanzibar eiland, die bekend staat om de mooie stranden en duikmogelijkheden. Strandliefhebbers kunnen hun hart daar ophalen. Rond de kust kun je prachtig duiken in de subtropische Indische Oceaan.
Ten noorden van Zanzibar ligt Pemba eiland, een stukje groen miniparadijs dat nog niet overladen is door massatoerisme. Hier kun je een pure en rustige strandvakantie beleven of gaan duiken.

Bank & Valuta

Valuta

In Tanzania is de munteenheid de Tanzaniaanse shilling, die is verdeeld in 100 cent. Notes worden uitgegeven in coupures van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 Shillings. Munten worden uitgegeven in coupures van 50, 100 en 200 Shilling.

Bank

Banken zijn geopend van 9.00 uur tot 15.00 uur van maandag tot vrijdag. Veel banken zijn uitgerust met 24-uurs geldautomaten.

Creditcards en reischeques worden in Tanzania niet algemeen geaccepteerd. Waar ze worden geaccepteerd, kunnen hoge servicekosten en slechte wisselkoersen worden verwacht. Belangrijke vreemde valuta – met name US $ – worden geaccepteerd in Tanzania en zijn converteerbaar bij banken en wisselkantoren in de belangrijkste steden en toeristische gebieden. Als u contant geld in US $ brengt, zorg er dan voor dat de bankbiljetten in goede staat zijn, zonder bezuinigingen of schade en niet ouder zijn dan 2004. De meeste banken bieden hogere wisselkoersen voor bankbiljetten van US $ 100 / US $ 50 vergeleken met US $ 20 / US $ 10 of US $ 5 bankbiljetten.

Reizen & Vervoer

Als u een aantal parken en reservaten in Tanzania bezoekt, kunt u er tussen rijden of vliegen. Wegen in de meeste wildernisgebieden zijn in slechte staat en ongemarkeerd en zelfrijden wordt niet aanbevolen. Operators zullen u voorzien van een chauffeur die ook als informele gids fungeert; U kunt ook regelen dat u naar uw bestemming vliegt en een auto en chauffeur gebruikt die door de accommodaties worden geleverd. Elders in Tanzania zijn dorpen en steden met elkaar verbonden door een gestage stroom bussen en dala-dalas (minibussen), en in de steden is er openbaar vervoer in de weg van bussen, dala-dalas, taxi’s en op sommige plaatsen fietsen of tuk-tuks.

Precision Air biedt regelmatige diensten, meestal via Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar, naar alle grote steden en andere bestemmingen in Oost-Afrika en daarbuiten. Alle nationale parken en enkele van de beste luxe lodges hebben landingsbanen en Coastal Air opereert tussen deze en de belangrijkste luchthavens op het vasteland en de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia. ZanAir heeft frequente verbindingen tussen Zanzibar, Pemba en het vasteland.

U rijdt aan de linkerkant van de weg

Eten, Drinken & Keukenadvies

De meeste kampen, lodges of hotels zijn specifiek gericht op toeristen en serveren westers eten, variërend in standaard, maar over het algemeen uitstekend. Game lodges bieden meestal een dagmenu met een beperkte selectie, dus het is raadzaam om uw touroperator vooraf te laten weten of u vegetariër bent of andere specifieke dieetwensen heeft. Bezoekers die voor het eerst naar Afrika komen, kunnen er rekening mee houden dat de meeste wildlodges in en rond de nationale parken geïsoleerde locaties hebben, en rijden in de parken is niet toegestaan ​​of raadzaam in het donker, zodat er geen realistisch alternatief is voor eten in uw lodge.

Kraanwater in Tanzania is over het algemeen niet veilig om te drinken en de meeste reizigers proberen zich aan mineraalwater te houden. Gefilterd en gebotteld water kan moeilijk zijn om te vinden dat je buiten de stad reist en daarom is het raadzaam om een ​​voorraad aan te leggen. In de meeste kampen, lodges en hotels is flessenwater direct beschikbaar.

Kleding

Het wordt nooit echt koud in Tanzania, dus lichtgewicht kleding, bij voorkeur katoen of linnen, wordt aanbevolen. Vermijd felgekleurde kleding tijdens een safari tijdens het bekijken van games, blijf bij blanken, beige, kaki en bruin. Er kunnen lange dagen in safarivoertuigen zitten, dus het is raadzaam om lichte comfortabele kleding te dragen, zoals shirts met korte mouwen en katoenen / linnen broeken of shorts. Denim wordt te heet en zeer oncomfortabel. Wandelschoenen en sokken zijn verplicht.

De avonden zijn fris, daarom moeten shirts en broeken met lange mouwen worden gedragen. Een trui kan nodig zijn. Hiermee voorkom je ook dat je door insecten wordt gebeten. Een hoed moet altijd buiten worden gedragen. De zon voelt soms niet heet aan, maar kan toch gemakkelijk verbranden, vooral als het bewolkt en bewolkt is.

Als u Zanzibar of een andere kustplaats bezoekt, vergeet dan niet een zwempak mee te nemen, want het is altijd warm. Dames worden aanbevolen om katoenen rokken, blouses en jurken te nemen. Sandalen zijn een must voor deze omgeving! Op de stranden en binnen de grenzen van hotels is normale badkleding acceptabel, maar naaktheid niet.

Aangezien meer dan een derde van de bevolking in Tanzania moslim is, is het daarom geen etiquette voor dames om in het openbaar rond te lopen met hun benen en schouders. Vergeet niet om je bescheiden te kleden, want korte shorts, minirokken, vesten en tanktops worden afgekeurd.

safari-in-tanzania-olduvai-gorge_01
safari-in-tanzania-empakaai-krater
safari-in-tanzania-serengeti_03
safari-in-kenia-kustlijn-met-kasuar_bomen

Het klimaat en de beste reistijd in Tanzania

Om te weten in welke maanden je het best op Safari Tanzania kunt gaan, moet je natuurlijk iets weten van het Tanzaniaanse klimaat.

In januari tot en met maart is het op het zuidelijk halfrond zomer en dus is het in het hele land erg heet en ook valt er bijna geen neerslag. In april tot en met juni blijft het warm, maar het wordt nu vochtiger. Er valt dan veel neerslag gedurende lange regenbuien. In juli tot oktober verdwijnt de neerslag opnieuw uit het weerbeeld, maar het is nu wel minder warm dan in januari tot maart. In november tot en met december wordt het opnieuw nat, maar nu met kortere regenbuien.

Het weer in de gebergtes houdt zich niet helemaal aan de hierboven genoemde indeling

daar is er namelijk gedurende het hele jaar kans op regenval. De kust staat onder invloed van moessonwinden met in de zomer (november tot maart) een droge noordoostelijke wind (kaskazi) en in de winter (april tot oktober) een vochtige zuidoostelijke wind (kust). In de kustregio is mei de maand met de meest hevige regenbuien, dus lekker op het strand liggen is er in deze maand niet bij.

De temperatuur wordt in grote delen van het land meer bepaald door de hoogte van bepaalde locaties dan door de seizoenen. Een vuistregel bij de temperatuurbepaling op hoogte is dat de temperatuur ongeveer 6 graden daalt per kilometer hoogtestijging. In de laagte aan de kust vind je dan ook vaak de hoogste temperaturen. Omdat zwembaden bijna nooit worden verwarmd, heb je eigenlijk alleen in de kustregio altijd warm water in je zwembad, in de rest van het land kan het een zwembad best nog wel eens koud zijn.

Arusha NP lakes
Mahale 8
Lake Natron rift valley

Van December tot Maart zijn de beste maanden om wild te spotten

Als je op Safari Tanzania wilt gaan, kun je dit het best gedurende de droge maanden (januari tot maart en juli tot oktober) doen. Je hebt dan meer kans om dieren te spotten omdat deze dan worden gedwongen om naar beekjes en meren toe te komen om te drinken. Als je tussen December en Maart komt, kan je de jaarlijkse trektocht van de miljoenen gnoes en vele buffels en zebra’s op de Serengeti vlakte zien. Verder zijn voor duikers en snorkelaars oktober, november en maart de beste reistijd, omdat de zee dan het meest helder is. Hoewel de droge maanden dus veel voordelen hebben, is reizen in de natte maanden ook een leuke ervaring. Het regent gedurende deze maanden heus niet de hele dag, meestal enkel aan het eind van de middag. Een nadeel is wel dat veel natuurparken gedurende de regentijd gesloten zijn, omdat de modderige wegen nauwelijks begaanbaar zijn. Daarentegen is in deze reistijd het hele landschap groen en fris; zijn de prijzen van accommodaties lager en hebben de mensen meer tijd voor je. Je bent dan namelijk één van de weinige in plaats van één van de vele toeristen.

Tanzania heeft een ingewikkeld en vrij onvoorspelbaar klimaat, vooral nu de invloed van de klimaatverandering merkbaar is.

De seizoenen in Tanzania

Januari t/m Februari:

heel warm en droog

Maart t/m Mei:

warm en nat (met soms “lange regenbuien”)

Juni t/m September:

warm en droog

Oktober t/m December:

heel warm en nat (met soms “korte regenbuien”)

Reisverhalen over Tanzania

Wil je nóg meer weten over Tanzania? Bezoek dan deze website met Reisverhalen over Tanzania

De populairste Safari’s in Tanzania uit ons reisaanbod