Kenia, reizen, vervoer & rondreizen

Kenia, reizen, vervoer & rondreizen

Nairobi heeft twee luchthavens voor binnenlandse en regionale vluchten: Jomo Kenyatta International Airport en Wilson Airport (www.kaa.go.ke). Kenia heeft meer dan 150 binnenlandse luchthavens en landingsbanen en er zijn dagelijkse vluchten naar de meest populaire bestemmingen. Naast de geregelde luchtvaartmaatschappijen opereren verschillende particuliere charterbedrijven vanuit Wilson Airport.

Kenya Airways (www.kenya-airways.com), Air Kenya (www.airkenya.com), Fly 540 (www.fly540.com), Mombasa Air Safari (www.mombasaairsafari.com) en Safarilink (www.flysafarilink.com ) dienen de meest populaire safaribestemmingen, plus vele andere, zoals het Victoriameer.

Op kleinere binnenlandse vliegtuigen is de toegestane hoeveelheid bagage beperkt tot 10-15 kg (22-33 lbs). Er kunnen regelingen worden getroffen om overtollige bagage bij hotels of luchtvaartmaatschappijen achter te laten.

De hoofdwegen tussen de grote steden en dorpen zijn over het algemeen in goede staat en gemakkelijk te bevaren in een normale sedan. De meeste snelwegen in het zuiden zijn verhard, maar dat is in het noorden niet het geval. Voertuigen worden aan de linkerkant van de weg gereden.

Hoewel hoofdwegen over het algemeen in goede staat zijn, hebben de meeste kleine grindwegen diepe kuilen die in het regenseizoen verder verslechteren. Onverharde wegen, inclusief die in de parken en reservaten, zijn extreem ruw, en sommige zijn alleen begaanbaar met een vierwielaandrijving.

U kunt zelfrijdende auto’s en auto’s met chauffeur huren bij reisbureaus en internationale verhuurbedrijven. Bestuurders moeten minstens 23 jaar oud zijn. Budget (www.budget.com) en Europcar (www.europcar.com) hebben verkooppunten op Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi. Budget heeft ook een bureau op Moi International Airport in Mombasa, terwijl Europcar een kantoor in de stad heeft. Autohuur kan duur zijn en tarieven kunnen aanzienlijk variëren.

Een rijbewijs uit een thuisland (en een vertaling als dit niet in het Engels is) of een internationaal rijbewijs is vereist. Verzekering door derden is verplicht bij het huren van een auto en het wordt aanbevolen om de aanvullende verklaring van afstand voor schade door aanrijding te nemen. Een geldige creditcard is ook nodig.

Matatus (gedeelde minibustaxi’s) springen van stad naar stad, beginnend en eindigend bij busstations. Tarieven worden betaald aan de dirigent. Privétaxi’s kunnen ook worden gehuurd voor lange reizen.

Het is niet mogelijk om motorfietsen of bromfietsen te huren, maar sommige badplaatsen verhuren fietsen.

Tal van particuliere busbedrijven zijn actief in Kenia. De meeste voertuigen zijn oud en vertrekken meestal wanneer ze vol zijn, wat betekent dat er geen vaste dienstregelingen zijn. Kleine diefstal op de voertuigen en op busstations kan een probleem zijn. Toch zijn bussen goedkoop en koppelen ze alle langeafstandsbestemmingen. Plus, veiligheidsgordels zijn nu verplicht, dus bussen zijn relatief veilig.

Nairobi en Mombasa hebben efficiënte lokale bussystemen en er zijn ook frequente matatus, maar roekeloos rijden en kleine diefstal maakt ze een onbetrouwbare optie voor toeristen. Autoriksja’s met drie wielen zijn populair in stadscentra en kunnen maximaal drie passagiers vervoeren.

De nieuwere taxi’s (meestal wit geverfd met een gele band) zijn betrouwbaar en hebben meters. De oudere gele taxi’s hebben geen meters, dus tarieven moeten vooraf worden afgesproken. In Nairobi is er een vloot zwarte taxi’s in Londen-stijl. Een fooi van 10% wordt verwacht. Taxi’s kunnen niet op straat worden aangehouden, maar kunnen worden geparkeerd in taxistandplaatsen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling