safari-in-kenia-kilimanjaro-toppen

Kenia, algemene tips

In Kenia is het leven op veel punten anders dan in het westen. In de meeste landen in Europa heeft vrijwel alles wat je koopt bijvoorbeeld een duidelijke prijs, maar dat is in Kenia niet het geval. Daar gaat men er vanuit dat je afdingt op de prijs. Hoeveel je afdingt, is afhankelijk van je budget. Het wordt in elk geval niet als onbeleefd beschouwd om af te dingen. Iedereen probeert de prijs te verlagen door onderhandeling. Het hoort bij de cultuur. Ben je dus goed in afdingen, dan betaal je in veel gevallen de prijs waarmee je tevreden bent. Je kunt niet alleen afdingen op de prijs voor een hotelkamer of op een product van de markt, maar ook op voedsel. In de meeste gevallen loont het om een lager bod te doen. Let wel op dat je afspraak over de prijs duidelijk is. Koop iets pas als je zeker weet dat de prijs je bevalt. In Kenia worden de meeste dingen verkocht voor een lagere prijs dan de vraagprijs, maar het is ook verstandig om duidelijkheid te hebben over de overeengekomen prijs. Je kunt als toerist in veel situaties gemiddeld 10% tot 50% minder betalen dan de vraagprijs.

Tijdverschil Kenia en Europa

klok

Het tijdverschil met Europa en Kenia is 2 uur. In Kenia is het 2 uur later dan in Nederland. Als het hier 10 uur ’s morgens is, is het in Kenia dus 12 uur ’s middags. Je zult van het tijdverschil dus weinig last ondervinden. Hou wel rekening met onze zomer- en wintertijd. Dan is er dus een uur minder verschil met eerder genoemde berekening omdat Kenia geen zomertijd kent.

Welke papieren heb je nodig om naar Kenia te reizen?

reisdocumenten

Je hebt een geldig identiteitsbewijs en een visum nodig om aan het land te worden toegelaten. Een visum vraag je bijtijds aan in Nederland of België bij de Keniaanse ambassade. Een visum is 3 maanden tot 6 maanden geldig. Of kijk bijvoorbeeld eens bij visumonline.nl of bij visum.be voor meer informatie en de procedure. Het is ook mogelijk om in Kenia een visum aan te vragen. In Kenia accepteert men voor betalen van visa uitsluitend Amerikaanse dollars. Je hebt pas een visum nodig als je 16 jaar of ouder bent. Informeer toch altijd vooraf wat de regels zijn want dergelijke regels kunnen inmiddels aangepast zijn. Een visum verlengen kan in immigratiekantoren in verschillende grote steden. Via internet zijn de actuele gegevens ook gemakkelijk te achterhalen.

Munteenheid Kenia

munteenheid-kenia

Kenia heeft de KES als munteenheid. De Keniaanse shilling is een overblijfsel uit de koloniale tijd en heeft een relatie met de Engelse shilling. Je kunt KES-bankbiljetten van 1000 gebruiken, van 500, 200, 100 en 50 KES. Muntgeld bestaat uit 50 cent, 1 KES, 5 KES, 10 KES en 20 KES. Bij de bank kun je ook Engelse shilling krijgen maar die liggen qua koers minder gunstig dan KES. Als je naar Kenia reist, mag je niet meer dan 100.000 KES, cash op zak dragen. Als je Kenia weer verlaat mag je maximaal hetzelfde bedrag mee naar huis terugnemen. Je bent dan wel verplicht om wisselkwitanties te gebruiken.

Waarde van KES

De KES staat over het algemeen niet zo sterk. Daarom worden veel prijzen voor toeristen aangegeven in Amerikaanse dollars. Vrijwel overal accepteert men dollars, maar ook euro’s, Britse ponden. Kenianen houden de koersen goed bij en zijn goed op de hoogte van de actuele waarde van deze buitenlandse munteenheden. Als biljetten van dollars meeneemt, zorg dan dat de bankbiljetten niet ouder zijn dan 5 jaar, anders kun je ze waarschijnlijk niet overal gebruiken. 1 euro is op het moment van schrijven (februari 2019) 115,100 KES waard. 10 euro staat gelijk aan 1.151,00 KES. Om de actuele waarde te berekenen kun je euro’s omrekenen in KES bij: www.wisselkoers.nl/keniaanse_shilling

Geld inwisselen in Kenia

geld-inwisselen

Als je je geld wilt inwisselen moet je alert blijven dat alles correct verloopt. Euro’s, Amerikaanse dollars en Britse ponden worden gemakkelijk omgewisseld, want men heeft ze graag. Maar let goed op of de bedragen die gerekend worden voor transacties of commissies niet verdacht hoog zijn. Ook hier geldt weer: vraag vooraf wat het kost. In Kenia spreekt vrijwel elke volwassene voldoende Engels om misverstanden te voorkomen. Verzoek de verkoper desnoods om het bedrag in euro’s of dollars op een papiertje op te schrijven.

Valuta omwisselen als straathandel

Het komt ook voor dat je op straat wordt aangeboden je geld om te wisselen. Je ziet dit bijvoorbeeld in Mombasa, Malindi en Nairobi regelmatig. De koers is gunstig, maar het is niet legaal. De geldwisselaars zijn meestal letterlijk op je geld uit en dit kan zelfs ontaarden in beroving. Men kijkt dan of je veel cash op zak hebt en verderop wordt je beroofd. Het is dus af te raden je geld op straat te tonen of om op dit soort aanbiedingen in te gaan. Als je vanuit Tanzania of Oeganda het land binnenkomt, kun je bij de grens ook geldwisselaars tegenkomen. Ze bieden je dan aan om Oegandees of Tanzaniaans geld om te wisselen tegen KES of Amerikaanse dollars. De lokale politie staat dit vaak toe en kijkt weg. Je kunt hiervan gebruikmaken als je je veilig voelt en als je op de hoogte bent van de waarde van je geld. Als het om geld gaat worden er in Kenia nou eenmaal gemakkelijk vergissingen in jouw nadeel gemaakt.

Openingstijden van de banken

kenia-bank

Over het algemeen zijn de grote banken in Kenia van maandag tot vrijdag geopend van 9 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s middags. Op zaterdagen zijn de meeste banken maar kort open, namelijk van 9 uur ’s morgens tot 11.00 uur ’s morgens. Veel banken zijn op zowel alle zaterdagen en zondagen gesloten. Dit is afhankelijk per filiaal. Ook op officiële feestdagen komt het voor dat banken (en andere openbare gebouwen) en winkels gesloten zijn. Op feestdagen kan het ook lastiger zijn om gebruik te maken van vervoersmiddelen zoals treinen of bussen.

Geld laten overboeken

Als je geld moet laten overboeken vanuit Nederland, hou dan rekening met bijkomende kosten. Het is wel vrij eenvoudig te regelen, bijvoorbeeld via Western Union. Je laat je geld dan bijvoorbeeld overmaken naar de Postbank of naar een wisselkantoor of naar een Co-Op bank. Je eigen bank in Nederland kun je hier over informeren en ook informeren over de extra kosten. Het is handig om dit al te weten voordat je op vakantie gaat.

Kun je in Kenia pinnen met een betaalpas?

kenia-pinnen

Een pinpas is nog steeds een veilige manier van betalen. Ook voor Kenia is het aan te raden om niet teveel contant geld bij je te dragen en gebruik te maken van een pinpas met pincode. Een pinpas of creditcard is over het algemeen een veilige manier van betalen. Bij geldautomaten staan vaak beveiligers om beroving te voorkomen en te zorgen dat het allemaal volgens de regels verloopt. Hou rekening met drukte bij een pinautomaat. Het pinnen gaat echter vlot dus je bent wel vrij snel aan de beurt. Een pinautomaat van grote banken zoals Kenya Commercial, Standard Chartered en Barclays, zijn als het goed is 24 uur per dag te gebruiken. Bij de meeste pinapparaten mag je maximaal KES 40.000 per 24 uur opnemen. Is de bank open en ga je binnen pinnen, dan mag je meestal 10.000 meer KES opnemen bovenop de 40.000. Neem voor de zekerheid wel je legitimatie mee.

Welke pinpassen worden geaccepteerd?

Bij Barclays, Standard Chartered en Kenya commercial worden ook door de pinautomaat verschillende kaarten geaccepteerd.

– Plus
– Cirrus
– VISA VISA Electron
– MasterCard

Met creditcards van VISA en Mastercard kun je meestal zowel KES, Engelse ponden als Amerikaanse dollars opnemen.

Travellers Checks verzilveren

travellers-checks-verzilveren

Deze checks worden steeds minder vaak gebruikt. Ook zijn dergelijke checks in Kenia best lastig om te verzilveren. Je bent veel wachttijd kwijt bij banken en er komt ook nogal wat administratieve rompslomp bij kijken. De wisselkoers van Travellers Checks is ook ongunstiger dan het inwisselen van cash geld. Het is dus om meerdere redenen beter om in Kenia zo min mogelijk gebruik te maken van Travellers Checks.

Pinnen in winkels

Pinnen in winkels of restaurants is nog steeds niet overal gebruikelijk in Kenia. Ook chippen in Kenia is nog niet gebruikelijk. Maar voor ongeveer 20 dollar eet je met meerdere personen al een prima maaltijd in een gemiddeld restaurant. Het is dus handig om altijd wat contant geld op zak te hebben en contant af te rekenen in dit soort situaties. In de dienstensector moet veel personeel het van de fooien hebben, de lonen zijn over het algemeen namelijk enorm laag in Kenia. Een fooi van ongeveer 10% is prima en gul, maar pas op dat er niet gefraudeerd wordt met je creditcard. Betaal je in shillings, vul dan duidelijk de munteenheid shilling in. Het zal niet de eerste, noch de laatste keer zijn dat men in Kenia achteraf de munteenheid verandert naar dollar- of euroteken. Uiteraard kost je dat dan achteraf een hoop geld.

Tot hoe laat zijn winkels open in Kenia?

kenia-winkel

Openingstijden van winkels in grote steden lijken veel op de openingstijden in Europa. De grote winkels zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met zaterdag, van 9 uur ’s morgens tot 17.00 uur ’s middags. Soms zijn ze een uurtje eerder of later open en sluiten dan ook een uurtje vroeger of later. Veel winkels houden nog wel een middagpauze en de winkels zijn dan bijvoorbeeld een uur lang gesloten. Je kunt dus rond de middaguren een uurtje later nog eens terug moeten komen. Grote supermarktketens hanteren steeds vaker ruime openingstijden. De allergrootste supermarkten, zoals Nakumatt blijven steeds vaker zelfs 24 uur per dag open. In dorpjes is het met openingstijden een heel ander verhaal. Afhankelijk van de hoeveelheid inwoners kun je de boodschappen voornamelijk overdag halen en ook wordt er vaak een ruime middagpauze gehouden. Ook staan er geen pinautomaten in een dorp. Kantoren van allerlei aard zijn ook in Kenia in het weekeinde meestal gesloten. Benzinepompen zijn ook niet overal dag en nacht open. Deze hanteren net als in Europa nogal eens sluitingstijden op rustige uren. Overdag kun je bij vrijwel elke benzinepomp gewoon tanken.

Vragen om een kwitantie

In Kenia wordt vaak nog met kwitanties gewerkt als het om bewijs van betaling gaat. Dit heeft voor- en nadelen. Als je het gevoel hebt dat een prijs niet klopt omdat het veel te hoog is, vraag dan om een kwitantie. Bijvoorbeeld voor een boete op straat, of als je iets gekocht hebt maar de prijs blijkt bij afrekenen ineens hoger dan afgesproken. De kans is groot dat het ‘probleem’ onderhands en veel goedkoper kan worden opgelost als je om een kwitantie vraagt. Wees ook alert bij het betalen van een gids. Spreek een duidelijke prijs af en vraag voor de betaling om een kwitantie.

Kenia budget en prijzen

Kenia is niet in alles goedkoop. Een auto huren kan bijvoorbeeld duurder uitvallen dan je verwacht. Veel toeristen huren een auto en men weet dat toeristen vaak geld hebben. Ook op safari gaan is een winstgevende toeristische attractie geworden waarvoor de prijzen behoorlijk hoog kunnen uitvallen. Dagelijkse kosten kun je zo hoog maken als je zelf wilt maar hou rekening met een bedrag tussen de € 20,- en € 35,- euro per persoon per dag, voor je levensonderhoud. Reis je met een groep dan wordt het in verhouding per persoon goedkoper.

Taxfree goederen Kenia

kenia-shopping

Als je naar Kenia gaat, mag je sommige goederen taxfree meenemen. Wat tabak betreft, is het toegestaan om 225 gram mee te nemen, of 50 sigaren, of een slof sigaretten van 200 sigaretten. Ook is het toegestaan om 1 fles drank mee te nemen, bijvoorbeeld sterke drank of wijn. Neem je cadeautjes mee voor familie of vrienden? Hou er dan rekening mee dat je mogelijk invoerrechten moet betalen. Neem je nieuwe camera’s mee? Zorg dat dat je alle aankooppapieren bij je hebt. Het bewijs dat de camera van jou is, kan soms nodig zijn. Als je meerdere camera’s bij je hebt kan dit in je paspoort genoteerd worden door de douane.

Hoeveel fooi moet je geven?

In duurdere hotels is het gebruikelijk om ongeveer KES 100 fooi te geven aan iemand die je koffers draagt of aan de kamermeisjes. Als je geen KES bij de hand hebt, wordt € 1,- ook dankbaar geaccepteerd. In goedkopere hotels is men niet aan zoveel fooien gewend, maar uiteraard kun je het personeel juist daar erg blij maken met een gulle gift. Je kunt zelf beslissen of je het prettig vindt om elke dag opnieuw een fooi te geven en iemand blij te maken, of eenmalig. Eenmalige fooien worden meestal aan het eind van het verblijf geschonken, bijvoorbeeld bij het afrekenen en uitchecken in een hotel. De een vindt het leuker om fooi persoonlijk aan bepaalde personeelsleden te geven, de ander geeft het liever in een eenmalig bedrag voor de fooienpot. Geef je een eenmalige fooi voor de fooienpot, dan moet je er wel op vertrouwen dat het geld eerlijk verdeeld wordt.

Fooi in een restaurant

kenia-carnivore

Hoeveel fooi moet je geven in ene restaurant? Gratis geld is overal welkom en in arme landen nog meer als elders. In een restaurant is het een luxe gebaar om een fooi te geven en dit wordt dan ook zeer gewaardeerd. Een fooi bedraagt ongeveer 10% van het totaalbedrag van de rekening en wordt direct aan de bediening gegeven.

Cadeautjes geven aan mensen

Als je cadeautjes wilt uitdelen in Kenia zijn er veel spullen die geliefd zijn, zoals schrijfgerei, kleding of schoenen. Als kleding en schoenen tweedehands zijn maar nog goed, daar zit niemand mee. De spullen uit een ander deel van de wereld zijn gewoon spannend en worden met graagte gebruikt. Het schrijfgerei is voor kinderen erg leuk. Net als kleurpotloden en viltstiften. Wil je iemand een cadeautje sturen vanuit Nederland, hou het dan op goedkope spullen. Duurdere spullen zoals camera’s of mobieltjes, kunnen tijdens de verzending helaas gemakkelijk onderschept worden door dieven.

Souvenirs kopen in Kenia

safari-in-afrika-African people at the market

Bij de verkoop van souvenirs heeft men direct met toeristen te maken en iedereen beschouwt toeristen als rijke mensen met een ruim budget. Daarom is de prijs van souvenirs voor toeristen vaak vele malen hoger dan voor lokale bevolking. Het is daarom verstandig om, voordat je iets koopt, een gesprek aan te knopen met de souvenirverkoper. Laat merken dat je de waarde kent en dat je niet teveel betalen wilt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je hetzelfde souvenir een paar dagen eerder ergens kon kopen voor een lage prijs. Daarna doe je meteen een bod wat redelijk is. Gaat de verkoper er niet op in, haal dan vriendelijk je schouders op en loop dan weg. Word je teruggeroepen dan wil men onderhandelen, laten ze je doorlopen dan willen ze de spullen niet voor minder verkopen dan de vraagprijs. Misschien was je bod echt veel te laag. Je kunt vervolgens zelf bepalen of je alsnog een bod doet, of je wacht af tot je ergens anders een soortgelijk souvenir tegenkomt.

Openbaar vervoer in Kenia

safari-in-afrika-African taxi taking customers from the local marketplace

In Kenia kun je gebruik maken van stadsbussen en overig vervoer, zoals van de zogenaamde matutu busjes. Matutu’s zitten vaak overvol omdat ze goedkoop zijn. Je moet opletten of er geen zakkenrollers actief zijn. Ook wordt witte toeristen ook nogal eens gevraagd meer te betalen dan een gemiddelde matutu busreiziger. Ook dan is het weer omdat men er vanuit gaat dat toeristen genoeg geld hebben en beste wat meer betalen kunnen voor hun ritje. Als je hetzelfde wilt betalen als de lokale bevolking, laat die mensen dan netjes eerst instappen en kijk wat ze betalen. Daarna noem je het bedrag hardop en telt het ook uit voor de bestuurder. De kans dat je dan toch meer moet betalen is minder aannemelijk. Aan de andere kant moet je er misschien ook niet al te moeilijk over doen zolang het om een dubbeltje meer gaat. Veel mensen in Kenia hebben het niet breed.

Auto huren voor wildparken

Met de bus is het niet mogelijk om wildparken te bezoeken dus daarvoor heb je een eigen huurauto nodig. Goedkoop is een auto huren in Kenia niet. Reken gerust op een bedrag van ongeveer € 70,- per dag, per huurauto. Let erop dat de prijs wel inclusief de benzine wordt berekend. De prijzen voor huurauto’s zijn niet consistent en kunnen per jaar of regio ook hoger uitvallen. Soms worden ook safari reisjes op straat aangeboden, maar het is beter en goedkoper (en waarschijnlijk ook veiliger) om met een georganiseerde groep te reizen. Als je samen een auto huurt ben je ook een stuk goedkoper uit. Laat je vooraf goed informeren over de kosten voor een safari en kies voor veiligheid een reis met een groep. In Nederland of België kun je je al prima laten informeren over goed georganiseerde safari’s.

De weg vinden in Kenia

rough-guide-map-kenia-and-northern-tanzania

In Kenia wordt nog vaak gebruikgemaakt van goede land- en wegenkaarten om de weg te vinden. De Rough Guide Map “Kenia & Northern Tanzania” staat bekend als overzichtelijk en is gemaakt van sterke kwaliteit papier. Ook kun je kaarten van reservaten verkrijgen. Ga hiernaar op zoek in boekhandels of bij de ingang van een park. Stratenboeken van grote steden zijn ook handig om bij je te dragen. Waar internet is, maak je uiteraard dankbaar gebruik van Google Maps. Vooral de straten in grotere steden in Kenia zijn bij Google Maps al goed aangegeven.

Elektriciteit in Kenia

Verlichting en overig gebruik van elektra is in Kenia nog lang niet overal vanzelfsprekend. Moderne Hotels zijn in de regel natuurlijk wel uitgerust met stromend water en elektriciteit, maar de stopcontacten hebben meestal 3 platte pinnetjes. Je kunt in de supermarkt een adapter kopen. In het hotel kan men je daar vrijwel zeker over informeren. De netspanning in Kenia is 220-240. Om elektriciteit te kunnen gebruiken heb je meestal een verloopstekker nodig.

Internet in Kenia

kenia-internetcafe

Op veel plaatsen is nog steeds geen internet in Kenia. In grote steden zie je wel vaak internetcafés waar je tegen betaling gebruik kunt maken van het internet. Je kunt op zoek gaan naar zogenaamde cybercafés. In deze ruimtes staan meerdere computers met internet. Je kunt dan bijvoorbeeld een half uur (of langer) gebruikmaken van een van de computers. Neem dus voor je op reis gaat je wachtwoorden mee zodat je email en dergelijke kunt lezen. Ook op postkantoren kun je vaak gebruikmaken van internet. De verbinding met het internet is in Kenia niet altijd optimaal en kan per adres verschillen. In grote steden is de kans op een goede internetverbinding groter. Je kunt contant betalen of met een prepaid kaart. De kosten voor internet gebruik zijn gemiddeld KES 1,- per minuut. Sommige hotels hebben ook goed werkend internet. Als internet belangrijk voor je is, zoek dit dan uit voordat je een hotel boekt. Lees recensies en verzamel dergelijke informatie. In Hotels kan internet bijvoorbeeld veel duurder zijn dan je verwacht. Let dus ook goed op de prijs die per minuut gerekend wordt. Er kan in hotels soms wel KES 20,- of meer per minuut berekend worden. Bovendien blijven prijzen stijgen, ook in Kenia kan de prijs dus na enige tijd al verschillen met de informatie in dit artikel.

Bellen vanuit Kenia

kenia-bellen

Bellen vanuit Kenia is ook niet zo eenvoudig. Telkom is het telefoonnet van Kenia en is er niet best aan toe. Bellen met Telkom is wel betaalbaar, maar ook haperend en moeizaam. Voor ongeveer 3,30 KES kun je 1 minuut bellen in binnenland; naar het buitenland kost bellen ongeveer 70 eurocent per minuut. Als je draadloos bellen kunt via CDMA-lijnen gaat het makkelijker. De nummers beginnen dan met 020 gevolgd door 7 andere cijfers. Mobiel bellen is ook een optie. In het hogere noorden wordt bellen lastiger omdat het bereik daar te slecht is. De ontvangst is in Kenia sowieso (nog) niet optimaal en ook niet te vergelijken met mobiel bellen in Europa. Je moet geduld hebben en aanvaarden dat de verbinding zwak of slecht is, vaak verbroken wordt of helemaal niet tot stand gebracht kan worden. Mobiel bellen is ook erg duur, dus hou het kort. Men gaat er vanuit dat mobiel bellen in Kenia alleen zin heeft in noodgevallen, omdat het zo prijzig is.

Noodgeval, alarmnummer 911 in Kenia

Als je om welke reden dan ook politie nodig hebt, bel je landelijk het nummer 911. Dat is dus hetzelfde alarmnummer als in Amerika. Ook kun je het nummer 999 bellen, je krijgt dan contact met lokale hulpdiensten. In beide gevallen duurt het lang voordat hulp arriveert. Vaak zijn de wegen plaatselijk slecht en ook zijn hulpdiensten nog niet goed georganiseerd. Je kunt dus 911 of 999 bellen voor zowel brandweer, ambulance als politie. Zorg echter dat je voor het verlenen eerste hulp zelf en verbanddoos bij je draagt voor het geval je een kleien verwonding oploopt. Anders dan hier vind je in Kenia niet in elk dorp of in elk gehucht een afgestudeerde arts. Goede ziekenhuizen vind je voornamelijk in grote steden.

Post naar het buitenland verzenden

Wil je post verzenden dan is het vrij eenvoudig om een postkantoor te vinden. In de grote steden vind je verschillende postkantoren. De postkantoren zijn modernen iets verzenden is gemakkelijk. In wat grotere dorpen is meestal ook wel een postkantoor te vinden. Op werkdagen zijn postkantoren op gebruikelijke tijden geopend. Je kunt gewoon met luchtpost verzenden en de verzending verloopt snel. Naar Europa is een pakje slechts enkele dagen onderweg. Het is mogelijk om pakjes of brieven met spoed te verzenden. De kosten zijn niet bijzonder hoog. Maar postpakketten raken wel vaker kwijt dan in Europa. Helaas komt dit omdat er nogal eens iets achterover wordt gedrukt. Het is dus beter om geen waardevolle spullen te verzenden. Verstuur je iets binnenlands dan moet de ontvangen zijn/haar post ophalen bij het postkantoor. Bij afhalen van postpakketten of brieven moet je je legitimeren. Voor grote pakjes of voor verzending van kostbaarheden wordt aangeraden FedEX, DHL en UPS te gebruiken. Deze zijn te vinden in alle grote steden.

De was doen in Kenia

kenia-wassen

Als je op reis bent naar een warm land heb je al snel behoefte aan schone was. Wasserettes in Kenia zijn zeldzaam. Gelukkig hebben veel hotels een eigen wasmachine voor gasten. Ondergoed van vrouwen mag meestal niet in hotel wasmachines gewassen worden. Ook herenondergoed wordt soms nog geweigerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met kuisheid. Het beste is om je ondergoed op de hand te wassen in je hotel of pension. Je kunt waspoeder kopen in elke supermarkt. Als je je was buiten te drogen hangt, loop je kans dat de zogenaamde Tumbuvlieg eitjes legt in het nat wasgoed. De larfjes kruipen in je huid en daar zit je niet op te wachten. Als je was gedroogd heb, strijk het dan na met een goed verhit strijkijzer. Die hitte maakt eventuele eitjes dood.

Musea en overige bezienswaardigheden in Kenia

Bepaalde musea in Kenia zijn echt een ‘must’ om te bezoeken. Breng je een langdurig bezoek aan Nairobi, is het aan te raden een pasje te kopen waarmee je toegang krijgt tot alle musea maar ook tot archeologische vindplaatsen. Musea in Kenia hebben veel te bieden. Met nadruk het Nationaal Museum in Nairobi. Dwalend door de zalen dwingt het museum respect af voor de oeroude geschiedenis van Kenia en de prachtige natuur. Ook het Lamu Museum wat gevestigd werd in een Swahili-pakhuis aan de kust, wordt geroemd als zeer interessant museum. Je leert er veel over schepen, cultuur en over prachtige sieraden. Fort Jesus in Mombasa is een ander museum. Het werd in 2011 door UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet. Het fort werd in 1593 gebouwd om het land te beschermen tegen Ottomaanse (islamitische) aanvallen. Het had dus in beginsel een militaire functie. De Omanieten veroverden het echter in 1698. In 1895 werd het enkele decennia als gevangenis gebruikt. Pas in 1960 werd het een museum. Bovengenoemde drie musea vallen onder beheer van National Museums of Kenia. Deze organisatie is ook toezichthouder over archeologische opgravingen en doet dienst als bescherming van monumentale gebouwen en beelden. Ben je in Kenia en hou je van bijzondere bezienswaardigheden? Breng dan zeker ook een bezoek aan de ruïne van Gedi bij het Victoriameer. Deze ruïne is aan de kust van Thimlich Chinga gelegen.

Gehandicapten in Kenia

Als je gehandicapt bent en naar Kenia gaat, is het ‘gemak’ anders dan in Europa. Kenia doet zijn best om ook gehandicapten tegemoet te komen maar dit verschilt nogal per locatie. Toegankelijkheid tot gebouwen is voor gehandicapten niet vanzelfsprekend maar bij Hotels of pensions is dit vaak wel goed geregeld. Ben je afhankelijk van een rolstoel, doe dan wat research voordat je vertrekt naar een stad of dorp in Kenia. Reserveer in Hotels bijvoorbeeld een kamer op de benedenste verdieping en laat weten dat je rolstoelgebruiker bent. Grote, moderne hotels hebben in veel gevallen een lift. Op safari gaan met een rolstoel is helaas niet goed te doen. Het betekent niet dat safari onmogelijk voor je is, maar het is het nodig om vooraf duidelijk te maken dat je rolstoelafhankelijk bent. Ook wandelpaden zijn voor rolstoelgebruikers niet verstandig om te nemen. Paden kunnen slecht onderhouden zijn en er wordt nog onvoldoende met rolstoelgebruik of moeizame mobiliteit rekening gehouden. Het spreekt voor zich dat ook trektochten, wildtochten en tochten over water, niet vanzelfsprekend zijn voor mensen met dergelijke problemen. Informeer bij uw reisbureau naar mogelijkheden voor gehandicapten. Er zijn ook organisaties die juist reizen organiseren voor mensen met deze problemen. Bezoek bijvoorbeeld Southern Cross Mombasa southerncrosssafaris.com online, voor meer informatie over safari voor mensen met beperkingen van de mobiliteit.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling