safari-in-congo-multi-portrait

Safari DR Congo

[lwptoc]

Je wil op Safari DR Congo, kan dat?

DR Gongo, de feiten

De Democratische Republiek Congo (voorheen Zaïre), dat lang geleidt werd door politieke strijd, begint langzaam weer te stabiliseren waardoor toeristen weer welkom zijn.

Virunga National park ontvangt sinds 2010 meer dan 5000 toeristen per jaar. Het is een intens land om te bezoeken, maar de avontuurlijke reiziger die het aandurven om dit land te bezoeken worden rijkelijk beloond met ongerepte tropische landschappen, prachtige wilde dieren en een onvergetelijke culturele ervaring.

Tot de hoogtepunten van Congo behoren de uitzonderlijke nationale parken en natuurreservaten, waarvan vijf op de Werelderfgoedlijst staan. De belangrijkste toeristische attracties zijn misschien de begeleide trektochten die reizigers de kans bieden om primaten van dichtbij te zien, waaronder de berg- en laagland gorilla’s, chimpansees en endemische bonobo’s.

safari-in-rwanda-Gisenyi-city
safari-in-rwanda-nyiragongo-volcano

Safari DR Congo

Virunga National Park heeft een overeenkomst met de DRC immigratie en kan een speciaal toeristenvisum regelen om Virunga te bezoeken. Inspired Journeys kunnen de visumaanvraag vergemakkelijken. Het enige wat we nodig hebben is een kopie van uw paspoort en voor u om een eenpagina visum aanvraagformulier in te vullen. Het visum is US $105

Om in aanmerking te komen voor een visum dient u ook een Mountain Gorilla Permit, Volcano Permit of accommodatie in Mikeno Lodge in Virunga National Park te reserveren.

Dit visum is maximaal 14 dagen geldig en kan alleen worden gebruikt voor binnenkomst in de DRC via Goma/Gisenyi & Bukavu/Rusizi (Rwanda) of via de grenzen van Bunagana (Oeganda). Het duurt ongeveer 14 dagen om dit visum te verwerken zodra al het papierwerk is ingediend, dus het is belangrijk dat u voldoende tijd laat om een aanvraag in te dienen voordat u van plan bent te reizen. Met dit visum kunt u het Virunga National Park in Noord-Kivu en het Kahuzi Biega National Park in Zuid-Kivu DRC bezoeken.

Als alternatief kunt u contact opnemen met de ambassade van de DRC in uw thuisland en daar een visum aanvragen.

safari-in-congo-congo_map

Reizen & Transport

Internationale vluchten naar het land landen voornamelijk in Kinshasa, hoewel Ethiopian Airlines drie keer per week vanuit Addis Abeba naar Goma vliegen. Als u de oostkant van het land bezoekt, is het gemakkelijk om Kigali in te vliegen en dan 3,5 uur naar de grens te rijden en over te steken in D.R.Congo.

Motortaxi’s zijn gemakkelijk beschikbaar om rond Goma te reizen, en hotels kunnen meestal een auto taxi voor u organiseren, maar reizen buiten de stad kan moeilijk zijn. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u een gerenommeerd reisbureau gebruikt om excursies buiten de grenzen van Goma voor u te regelen.

Er zijn vliegverbindingen vanaf de luchthaven N ‘djili (Kinshasa) naar meer dan 40 interne luchthavens en 150 landingsstroken. Kleine vliegtuigen kunnen beschikbaar zijn voor charter.

Autoverhuur is op beperkte basis beschikbaar op de luchthaven. Door slecht onderhoud behoren de wegen tot de slechtste in Afrika en bereiken ze alleen een eerlijke standaard rond de grote steden. Het is verstandig om te controleren of bruggen veilig zijn voor de oversteek. Een internationaal rijbewijs vereist.

Taxi diensten zijn beschikbaar in Kinshasa, maar onbetrouwbaar.

Conventionele busdiensten in Kinshasa kunnen ernstig overbevolkt zijn. Minibusjes en verbouwde truck-bussen bieden ook openbaar vervoer, en staan bekend als fula fulas. Pick-up trucks staan bekend als ‘taxibussen’. Een betere kwaliteit van het vervoer wordt geleverd door gedeelde taxi’s, die op grote schaal beschikbaar zijn. Er is weinig of geen openbaar vervoer in de meeste andere grote centra.

De belangrijkste interne spoorlijn loopt van Lubumbashi naar Ilébo, met een tak naar Kalemie en Kindu, en van Kinshasa naar de haven van Matadi. Spoorwegdiensten zijn over het algemeen onderhevig aan verstoring. Er is geen airconditioning, maar er zijn couchettes en eetwagens op de belangrijkste treinen.

Meer dan 1.600 km van de Congo-rivier zijn bevaarbaar en, onder normale omstandigheden, zijn er diensten van Kinshasa naar de stroomopwaarts havens van Kisangani en Ilébo. De diensten zijn op dit moment echter onbetrouwbaar vanwege politieke instabiliteit en brandstoftekorten.

safari-in-rwanda-nyiragongo-vulkaan_03
safari-in-rwanda-Virunga_03
safari-in-rwanda-Virunga_01
safari-in-rwanda-Virunga_04

Congo en het klimaat

Het klimaat in de Democratische Republiek Congo varieert afhankelijk van de afstand van de evenaar, die in het noorden van het land ligt. Het droge seizoen in het noorden is van december tot februari, en in het zuiden, april tot oktober. De temperatuur is het hele jaar door warm en de luchtvochtigheid is hoog.

U kunt reizen naar het oosten van het land (Goma/Bukavu) het hele jaar door, maar er zijn bepaalde voor- en nadelen voor verschillende maanden.
Regenseizoen is half maart tot mei en ook november,
Droog seizoen is december-begin maart en juni-oktober

Het voordeel van reizen tijdens het regenseizoen is dat je een duidelijker uitzicht hebt vanaf de vulkaan en als je een enthousiaste fotograaf bent, zullen je nacht- en landschapsfoto’s veel duidelijker uitkomen, maar je zult eerder nat worden op een bepaald moment tijdens je vulkaanwandeling. Aangezien de gorilla trektochten vroeg in de ochtend vertrekken, is het waarschijnlijk dat u de regen zult vermijden, maar u hebt een grotere kans dan in het droge seizoen van regen tijdens uw bezoek wat uw fotomogelijkheden kan verstoren.

In het droge seizoen kan het erg stoffig zijn zodat die deeltjes in de lucht kunnen leiden tot ‘ruis’ op de achtergrond van je foto’s, maar je hebt minder kans op regen tijdens je gorilla bezoek wat de kwaliteit van de foto’s kan verbeteren. Je hebt ook minder kans om zwaar te regenen tijdens het beklimmen van de vulkaan.

safari-in-congo-rivier

Eten, Drinken & Culinair advies

Al het water moet worden beschouwd als een potentieel gezondheidsrisico, dus het is raadzaam om gebotteld water te gebruiken om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken. Voedsel bereid in een gerenommeerd hotel moet veilig zijn om te eten, maar over het algemeen is melk ongepasteuriseerd en moet worden gekookt. Poedermelk of ingeblikte melk is beschikbaar en wordt geadviseerd. Vermijd zuivelproducten die waarschijnlijk zijn gemaakt van niet-gekookte melk. Eet alleen goed gekookt vlees en vis. Groenten moeten worden gekookt en fruit worden geschild.

Goma heeft een paar goede restaurants die een mix van internationale gerechten serveren. Wij kunnen u aanraden: Le Chalet, Lac Kivu Lodge, Bon Pain & Le Petit Bruxelles.

Er zijn een aantal goede restaurants in Kinshasa & Lubumbashi, maar de prijzen zijn hoog. Hotels en restaurants voor toeristen zijn over het algemeen duur en serveren internationale en nationale gerechten. Kleine restaurants en snackbars bieden Chinese, Franse en Belgische gerechten.

Een servicetoeslag van 10% wordt meestal toegevoegd aan hotel- en restaurantrekeningen, anders wordt een klein bedrag (een paar duizend frank of een paar dollar) als extra fooi altijd gewaardeerd.

Netspanning & Telefonie in Congo

Voor het grootste deel zijn stopcontacten in de Democratische Republiek Congo een van de twee Europese standaard stopcontacten: de “Type C” Europlug en de “Type E” en Type F” Schuko. Ook gemeld in gebruik is de “Type D” Indiase socket. Als de stekker van uw toestel niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekker nodig om aan te sluiten.

Elektrische stopcontacten in de Democratische Republiek Congo leveren meestal elektriciteit met tussen de 220 en 240 volt AC. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een elektrische ingang van 220-240 volt of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt. Als uw apparaat niet compatibel is met een elektrische ingang van 220-240 volt, is een spanningsomvormer nodig.