safari-in-afrika-marathon

Kenia Uitgaan & Sport

Kenia heeft veel van de westerse waarden toegelaten waardoor heel wat van de traditionele cultuur in onbruik is geraakt. Bij een kort bezoek aan Kenia of een bepaalde plaats hier kun je jou aandacht het best richten op de meer populaire muziek en sporten die je zult tegenkomen. Traditionele gewoonten als dans en getrommel, zonder als klant te hoeven betalen, zul je enkel nog maar kunnen tegekomen in meer afgelegen gebieden. Ben je geduldig en ook wat avontuurlijk? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat wel eens een authentieker gebruik zult kunnen zien. Bijvoorbeeld wanneer je ergens voldoende lang verblijft om er vriendschap te sluiten.

Dans

De bekendste Keniaanse dansen zijn ongetwijfeld deze van de Masai en Samburu stammen. Ze worden gekenmerkt door hypnotische wiegbewegingen en energieke sprongen. Deze dansvormen worden ook toegepast bij andere niet-landbouw volkeren. Langsheen de volledige kust van Kenia, in de toeristische verblijven, treden Mijikenda-dansgroepen (met name het Giriama volk)op. In de hotels over het ganse land worden allround dansgroepen ingehuurd die een reeks “stammendansen” opvoeren voor de toeristen. Hoewel de authenticiteit van deze dansen niet zo oprecht is, kun je maar beter genieten van de originele en unieke uitbundigheid waarmee deze worden opgevoerd.

Muziek

Wanneer je je in Kenia over straat begeeft en onderweg bent met de bus of een van de matatu’s zul je opmerken dat er heel wat hedendaagse muziek te horen is. Live-optredens zijn er ook. Al zijn deze beperkt tot de hoofdstad Nairobi, een aantal discotheken of clubs en ook in enkele pretparken aan de kust. De invloed van de Amerikaanse soul en hip-hop, de Jamaicaanse reggae (met name deze van reggae-koning Bob Marley) en de originele, energieke inbreng uit Congo overschaduwen de inheemse muziekwereld.

Toneel en Film

Toneel kent niet zo’n groot succes in Kenia en wordt opgevoerd in amper 2 (semi)professionele theaters, in Nairobi en Mombasa. Het aantal Afrikaanse acteurs en toneelstukken is beperkt maar is bezig aan een opmars. In Nairobi stijgt het aantal groepen dat optreedt. Zij acteren bovendien in het Engels.

Bioscopen en drive-ins zijn te vinden in de grote steden. Dit vormt een mogelijkheid voor een avondje uitgaan. Al zien de meeste mensen enkel films op dvd, voornamelijk de Amerikaanse Bollywood successen. De Keniaanse film is amper aanwezig en dient meestal enkel als hulp bij buitenlandse producties. Al kan de nieuwe Kenia Film Commissie daar misschien wel verandering in brengen.

Sport

Al enkele jaren kent Kenia Olympische successen met gouden en zilveren medailles in de discipline hardlopen. Deze topprestaties worden over de hele wereld erkend. De Keniaanse atleten behoren tot de besten van het Afrikaanse continent. Enkele langeafstandslopers behoren dan weer tot de wereldtop. Er wordt beweerd dat leden van bepaalde Keniaanse Kalenjin-gemeenschappen omwille van hun genetisch materiaal meer kans maken om een sterk atleet te worden. Deze gemeenschap ontkracht dit verhaal, net als vele anderen. Hoe dan ook, de Keniaanse St. Patrick’s High School zou wel eens ’s werelds meest succesvolle opleiding voor atleten kunnen zijn. Dit opleidingsinstituut in Iten is gelegen in de RiftvaIlei op 2400 meter hoogte.

Naast hardlopen is ook voetbal waanzinnig populair in Kenia. Je vindt hier duizenden toegewijde fans van de Engelse topteams. Matatu’s in de kleuren van Liverpool of Arsenal zijn daarom niet zo ongewoon hier. Ieder bar uitgerust met een sateliet-tv heeft een schoolbord hangen waarop de aanstaande wedstrijden worden aangegeven. Kenia zelf heeft ook een nationale ploeg: de Harambee Stars. Dit elftal won al verschillende keren de CECAFA Cup (Oost- en Centraal-Afrika) die in 2009 werd georganiseerd. Voor het WK heeft Kenia zich nooit kunnen plaatsen. Ook in de Afrika Cup heeft deze ploeg niet zo sterk gepresteerd. De beste clubs van het continent zijn gevestigd in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Hier trainen de eredivisieclubs AFC Leopards Gor Mahia en het Tusker FC team. Ook de Ulinzi Stars uit Nakjuru behoren tot de beste clubs.

De wedstrijden verlopen redelijk netjes, waarschijnlijk omdat er na de aankoop van een kaartje geen geld meer over is voor drank tijdens de match.

Sinds Kenia in 1996 West-India versloeg op het WK en in 2003 derde werd, is de populariteit van cricket hier sterk toegenomen. Nairobi en omgeving zijn de beste plekken om wedstrijden te kunnen bijwonen.

Andere populaire kijksporten zijn autoraces op het circuit van Nairobi. Het circuit op zich is al uniek: het dateert namelijk uit de koloniale tijd. Ook kamelenraces zijn hier te volgen. Deze staan jaarlijks onder grote belangstelling wegens de internationale wedstrijd in Maralal. Reclame hiervoor wordt gecombineerd met deze voor een mountainbikewedstrijd die ook op dat moment plaatsvindt.

Autorally’s

Ooit werd de KCB Safari Rally beschouwd als de zwaarste rally ter wereld. Sinds 2003 behoort deze race zelfs niet meer tot het WK Rally. Deze rally volgt nu een korter traject bestaande uit enkele klaverblad-routes op de openbare weg. Ze vinden plaats rond Pasen en vertrekken vanuit Nairobi en terug. Afhankelijk van de weersomstandigheden moeten de bestuurders zich een weg slippen door de talloze modderpoelen of dienen ze doorheen stofwolken de tegenstanders achter zich te kunnen laten.

Jaarlijks word ook de motorsport geëerd met de Rhino Charge. Het doel is om 10 afgelegen controleposten te bereiken op een efficiënte manier (met zo weinig mogelijk kilometers). Hierbij moeten de hindernissen onderweg dus niet uit de weg worden gegaan. Extra spannend is dat deze locaties pas aan de vooravond van het evenement worden bekendgemaakt aan de deelnemers. Deze motorrace trekt deelnemers aan van over de hele wereld (tegenwoordig enkel voor diegenen die ruim willen betalen). De opbrengst van dit race-evenement wordt overgemaakt aan de organisatie ‘Rhino Ark Charitable Trust’. Deze heeft ervoor gezorgd dat het Aberdare National Park werd omheind ter bescherming van de neushoorns die er leven.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling