Safari Lake Nakaru National Park- Kenia

Je gaat op Safari Lake Nakuru?

Een van de meest bijzondere meren van Kenia is Lake Nakuru (het Nakurumeer). Dit meer bevindt zich in de Riftvallei midden in het gebergte in het westen van Kenia. In dit gebied wonen de Masai. In hun taal betekend Nakuru “stoffig’’ of “stoffige plaats’’. Het wateroppervlak van het meer bevindt zich op een hoogte van wel 1750 meter boven de zeespiegel. Het zoutmeer en het gebied er omheen vormen samen het Lake Nakuru National Park. Het park werd in 1961 opgericht en omvatte toen nog alleen het meer. Later is het gebied uitgebreid tot zijn huidige grootte van 188 vierkante kilometer.

lake-nakuru_map

Het meer staat bekend om de enorme aantallen flamingo’s die zich aan de rand van het meer bevinden. De exacte oever van het meer is vaak nauwelijks te bepalen vanwege de krioelende massa roze vogels die door het water waadt. De flamingo’s consumeren algen. Algen gedijen goed in warm water en zijn daarom in hoge concentratie in het meer aanwezig. Er wordt geschat dat de flamingo’s per hectare wateroppervlak ongeveer 250.000 kilo algen per jaar eten. Naast de flamingo’s komen er nog 400 andere vogelsoorten voor in de omgeving van dit meer, zoals de visetende pelikanen en aalscholvers. Maar ook futen, witte en zwarte sterns, kluten, eenden en steltlopers komen in het park voor. Ook twee bedreigde neushoornsoorten leven rondom het meer: de zuidelijke witte neushoorn en de Oost-Afrikaanse zwarte neushoorn. Verder leeft in het park rondom het meer ook de bedreigde Rothschildgiraffe, die hier in 1977 is uitgezet.

Rondom het meer bevinden zich naar schatting miljoenen flamingo’s

De Flamingo’s zijn onder te verdelen in twee soorten. De kleine flamingo onderscheidt zich van de gewone flamingo door zijn dieprode snavel. Verder heeft de kleine flamingo een intensere roze kleur en hij is wat kleiner dan de gewone flamingo. De populaties van beide flamingosoorten bij het meer zijn de afgelopen jaren behoorlijk gekrompen. Als mogelijke oorzaken worden overtoerisme en afvalwater van industrie genoemd. Maar ook natuurlijke veranderingen in waterkwaliteit kunnen een rol spelen. Tijdens het droge seizoen krimpt het meer in omvang, terwijl het tijdens het natte seizoen vaak enorm in omvang toeneemt. De droogte zorgt voor minder algen en dus uiteindelijk ook voor minder flamingo’s bij het meer. De afgelopen jaren is het verschil in waterstand tussen het droge en het natte seizoen steeds groter geworden. Dit zou kunnen komen door ontbossing en urbanisatie waardoor de grond het water minder lang kan vasthouden. Het gevolg is dat water uit het stroomgebied van het meer sneller wordt afgevoerd, wat leidt tot hoge pieken en diepe dalen in de waterstand.

Door het verminderde voedselaanbod in het Nakurumeer vertrekken veel flamingo’s naar meren in de buurt.

Dit gebeurde o.a. in 2013 toen vanwege de historisch lage waterstand veel flamingo’s migreerden naar het Bogoriameer zo’n 100 kilometer verderop.

Ook in de jaren ’90 stond het water enkele jaren extreem laag, maar uiteindelijk heeft het waterpeil zich weer hersteld. Omwonenden maken zich zorgen over het lage waterpeil. Een vertrek van de flamingo’s zou namelijk ook wel eens een vertrek van de toeristen kunnen betekenen. Dit zou veel werkgelegenheid weghalen uit het gebied.

Lake-Nakuru_2

Onlangs is het gehele park omheind. Dit is nodig om de twee bedreigde neushoornsoorten te beschermen tegen stropers, die neushoorns doden vanwege hun kostbare hoorns. Ook de Rothschildgiraffen die in dit gebied leven worden beschermd door dit hek. Het hek om het park zorgt er wel voor dat het leefgebied van de neushoorns wordt verkleind. Om het leefgebied te vergroten zijn er plannen om het Lake Nakuru National Park te verbinden met het Soysambu reservaat. Dit reservaat ligt slechts 12 kilometer van het park vandaan. Hierdoor zou er een aaneengesloten wildcorridor gevormd kunnen worden van het Nakurumeer naar Lake Naivasha. Verder zou deze verbinding zorgen voor een verdubbeling van het leefgebied van de neushoorns.

Als je als toerist een Safari aan Lake Nakuru wilt brengen, kun je het best op Nairobi vliegen en vervolgens over de weg naar Nakuru gaan. Hemelsbreed liggen deze twee plaatsen 164 kilometer uit elkaar en over de weg doe je er ongeveer 2 uur over. Je kunt het park tegen betaling met de auto verkennen. Een aanrader is het uitkijkpunt Baboon Cliff. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht op het meer en de savanne eromheen.

lake-nakuru-neushoorn
safari-in-kenia-lake-nakuru-06
safari-in-kenia-lake-nakuru-02
safari-in-kenia-lake-nakuru-01
safari-in-kenia-lake-nakuru-04
safari-in-kenia-lake-nakuru-06
safari-in-kenia-lake-nakuru-19
safari-in-kenia-lake-nakuru-16

Méér informatie over Lake Nakuru vindt je bijvoorbeeld op deze pagina’s (deze openen in een nieuw venster)

De populairste Safari’s in Kenia uit ons reisaanbod