Safari-in-Madagaskar_Baobab

Je wil op Safari Madagaskar?

Madagaskar, de feiten

Madagaskar is uniek en een safari maken op deze reisbestemming is helemaal geweldig. Vooral als je weet waar de leukste bezienswaardigheden zijn te vinden en welke seizoenen zich het beste lenen om op reis te gaan naar Madagaskar. Daar ontdek je hier alles over net als dat je in het kort even kennismaakt met de geschiedenis.

Geschiedenis van Madagaskar

Madagaskar is een eiland nabij het vasteland van Afrika en was tot ongeveer tweeduizend jaar geleden nog onbewoond. De eerste bewoners waren afkomstig uit Indonesië en Maleisië die eigen voedsel meenamen. Een reden dat rijst nu nog altijd populair is als onderdeel van de dagelijkse maaltijd. De basis voor het unieke karakter van het eiland is overigens al ruim 165 miljoen jaar geleden gelegd. Madagaskar is namelijk van Afrika losgeraakt en naar het zuiden afgedreven om daar te blijven liggen. Er is een unieke flora en fauna tot stand gekomen met diersoorten en planten die je nergens anders tegenkomt. Het is dan ook een eiland met verborgen schatten, waar het bovendien nog niet overloopt met toeristen.

Safari-in-Madagaskar_Isalo National Park
Safari-in-Madagaskar_Panorama rice
map-madagaskar

Reizen & Transport

Madagaskar is een reisbestemming waar je kennismaakt met een rijke natuur die veel afwisseling kent. De woestijn met eindeloze vergezichten wisselt zich af met het gesloten karakter van het tropisch regenwoud. Zo zijn er rode hoogvlaktes, maar ook lagunes die zich kenmerken door het moerassige karakter. Dan zijn de 250 eilandjes en de kustlijn nog niet eens benoemd met een indrukwekkende lengte van vijfduizend kilometer. Als reisbestemming is Madagaskar fantastisch als je van natuur houdt en een uniek avontuur wilt beleven.

Safari-in-Madagaskar_Train

Bezienswaardigheden

Safari-in-Madagaskar_berenty

Prachtige natuurparken en bijzondere zonsondergang

Er zijn schitterende natuurparken te bezoeken, waarbij je het gevoel hebt in een magisch landschap te zijn beland. Bijvoorbeeld in het bergachtige regenwoud in Andasibe-Mantadia National Park in het noorden van Madagaskar. Zo ervaar je ook de bijzondere natuur als je door een rivier peddelt bij het schiereiland van Masoala National Park. Het kan zo maar zijn dat je onderweg dolfijnen spot. Als je op Madagaskar bent, is het uniek om de zonsondergang mee te maken bij de Avenue of the Baobabs. De paarsige kleur van de lucht maakt van de gigantische bomen een kunstwerk met een goudkleurige glans. Avenue of the Boababs is een van de vele bezienswaardigheden op Madagaskar.

Safari langs bezienswaardigheden: aaneenschakeling van hoogtepunten

Als je op je safari tijdens een reis op Madagaskar alle bezienswaardigheden bezoekt, is dat een aaneenschakeling van hoogtepunten. De hoofdstad Antananarivo is op zich een bezienswaardigheid, waarbij je over de kinderkopjes slentert en naar koloniale gebouwen kijkt. Een bezoek aan deze hoofdstad is ideaal om kennis te maken met de sfeer, maar dat kan ook in Antsirabe. Deze bergstad is bijzonder sfeervol en laat je onder meer volledig tot rust komen in een stoombad van een van de vele kuuroorden. Even buiten deze stad ligt het smaragdgroene meer Lac Tritriva, waar je prachtige foto’s kan maken. Er zijn nog meer leuke plaatsjes, zoals Ambalavao. Hier wordt de grootste zebumarkt van Madagaskar gehouden.

Unieke belevenissen

Canal des Pangalanes is een bezienswaardigheid waar de natuur een grote rol speelt. Dit is namelijk het langste kanaal van de wereld en het is mogelijk om een cruise te maken langs stranden en door de jungle. Zo heeft Fort Dauphin een witte baai waar het populair is om te surfen en is het Berenty resevaat met ringstaartmaki daar nabij gelegen. Ringstaartmaki’s zijn eveneens te spotten in het privéreservaat Réserve D’Anja.

Letterlijk een hoogtepunt van je reis

Ben je een liefhebber van witte stranden dan is het eiland Nosy Be een aanrader om heen te gaan. De natuur is overal waar je op Madagaskar komt indrukwekkend, zo ook als je naar Tsingy de Bemaraha reist. De puntige rotsformaties kenmerken het landschap en als je durft, wandel je over een spectaculaire hangbrug. Dit is letterlijk een hoogtepunt van je reis op Madagaskar. Wil je hiken tijdens je reis dan is Ranomagana National Park ideaal. Zo ontwaak je in de woestijn om aan het einde van de dag in het regenwoud je ogen dicht te doen. Er zijn meerdere natuurparken die afwisseling bieden, zo ook Isalo National Park. Watervallen en palmbomen wisselen zich hier af met grote vlakten.

Walvissen spotten

Ga je in de periode van juli tot oktober naar Madagaskar dan loop je kans om vanuit bepaalde plekke walvissen te spotten. Bijvoorbeeld vanuit Ile St. Marie net als vanuit Nosy be en Ifaty. Er zwemmen dan bultrugwalvissen naar het warme Madagaskar vanuit Antarctica om jongen te baren.

Safari-in-Madagaskar_Ifaty2
Safari-in-Madagaskar_Baobab (2)
A Horse carriage in the streets of Mekele in Ethiopia
Safari-in-Madagaskar_Indri Indri lemur
Safari-in-Madagaskar_Nosy Be
Safari-in-Madagaskar_Baleine a bosse

Beste reisijd

Beste reistijd voor Madagaskar

Ondanks de nabijheid van de evenaar, vanwege de grote hoogte van het grootste deel van het land, heeft Rwanda een gematigd klimaat met temperaturen die zelden boven de 25C komen.
Het lange droge seizoen is van juni tot september en er zijn twee jaarlijkse regenseizoenen, het eerste van half maart tot begin juni en kleine regens van half september tot december.
De beste tijd voor het volgen van gorilla’s en apen is het droge seizoen – al was het maar om te voorkomen dat je doorweekt raakt (je kunt ze nog steeds zien in de regen, ze worden alleen een beetje chagrijnig).
Het droge seizoen is ook goed als je wild wilt zien in Akagera National Park, want dorst zal de dieren naar de drinkplaatsen lokken. Ook zult u in deze tijd merken dat de wegen minder gevaarlijk zijn en het risico op malaria lager is.
Het regenseizoen is de beste tijd om chimpansees te zien en is ook de tijd waarin de plaats het meest weelderig en groen is.
Het bijzondere klimaat zorgt er eveneens voor dat er kans bestaat op tropische stormen en zelfs op orkanen.

April – december als beste reistijd

Het is goed om te weten dat het orkaanseizoen loopt van december tot halverwege mei. Madagaskar is als reisbestemming het hele jaar door te bezoeken, maar de beste reistijd ligt tussen april en december. Dit is het droge seizoen waarbij de temperatuur gemiddeld uitkomt tussen 21 en 25 graden. Het slechtste seizoen om naar Madagaskar te reizen, is van januari tot halverwege maart, want dat is het cycloonseizoen.

Safari-in-Madagaskar_On the way Safary

Eten & Drinken

Voedsel is over het algemeen veilig om te eten als het goed gekookt en warm is. Kies bij twijfel voor grotere restaurants in steden en restaurants die gericht zijn op toeristen, die door de overheid veiligheidscontroles hebben ondergaan. Koop geen eten langs de kant van de weg en drink geen kraanwater. Gebruik flessenwater of kook of steriliseer op een andere manier. Melk is ongepasteuriseerd en moet worden gekookt. Melkpoeder of blikmelk is beschikbaar en wordt geadviseerd. Vermijd zuivelproducten die waarschijnlijk van ongekookte melk zijn gemaakt. Eet alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.

De meerderheid van de bevolking in Rwanda leeft van zelfvoorzienende landbouw en dus zijn hun maaltijden sterk afhankelijk van zetmeelrijke gewassen zoals aardappel, maïs en cassave. Dit wordt over het algemeen geserveerd met bruine bonen en kool en waar vlees te koop is, is het meestal geit. De restaurants van Kigali en andere steden serveren echter over het algemeen gegrild vlees met frietjes en soms rijst met pittige stoofschotels.

Hotels

Hotels serveren over het algemeen een redelijke keuze aan Europese gerechten, en er zijn Chinese, Griekse, Indiase, Italiaanse en Midden-Oosterse restaurants. Sommige restaurants serveren ook Frans-Belgische en Afrikaanse gerechten. Er is een redelijk goede selectie bieren, sterke dranken en wijnen beschikbaar. Ook wordt er lokaal bier gebrouwen.

Op de meeste menukaarten zie je brochettes, dit zijn in feite een spies van je gekozen vlees of vis geserveerd met rijst of patat. Andere lokale specialiteiten zijn onder meer: ​​tilapia, een witte vis die voorkomt in het Kivu-meer en ook lokaal wordt gekweekt en vaak op menu’s staat; Matoke, gekookte weegbree, die kan worden geserveerd als je aardappelen verwacht (en smaakt meestal veel naar aardappelen!)

En verder?

Primus is het lokale bier naar keuze. Mutzig lijkt erg op elkaar, maar is duurder en wordt vaak geleverd in grote flessen van 700 ml. De lokale bananenwijn is voor de dapperen, het wordt urwangwa genoemd en je zou een fles in een supermarkt moeten kunnen halen om het in de privacy van je kamer te proberen.

Er is geen duidelijk principe over het geven van fooien in Rwanda, maar de meeste medewerkers in de grotere hotels verwachten het, net als gidsen en trackers. Een algemene regel is om in restaurants 10% fooi te geven als je geneigd bent en $ 5 – $ 10 aan gidsen, trackers en dragers te geven.

Safari-in-Madagaskar_Sahambavy Format

Reizen & Vervoer

Akagera Aviation verzorgt helikoptervluchten door het hele land. Rwandair vliegt intern naar de zuidoostelijke stad Cyangugu.

Er wordt hard gewerkt om de wegen te verbeteren, en op sommige plaatsen vindt u glad asfalt, terwijl u op andere over onverharde paden met gaten loopt. Voor sommige lokale wegen is een voertuig met vierwielaandrijving nodig. Tijdens de jaarlijkse regenval in de lente en de herfst kunnen er aardverschuivingen zijn op sommige van de hoofdwegen. ’s Nachts is extra voorzichtigheid geboden, aangezien het gebruik van de koplampen grillig is. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige wegen onbegaanbaar worden.

Er zijn geen internationale autoverhuurbedrijven actief in Rwanda, maar er zijn verschillende lokale bedrijven. U vindt deze vermeld in het Eye-magazine dat wordt weggegeven op de luchthaven en in hotels.

Taxi’s en ander vervoer

Taxi’s zijn te vinden in grote steden. Zoek naar de officiële oranje streep. Tarieven zijn redelijk, maar moeten van tevoren worden overeengekomen (vraag een local als u denkt dat u te veel in rekening wordt gebracht). Er wordt geen fooi verwacht.

Fiets- en scootertaxi’s zijn de snelste en goedkoopste manier om je in de steden te verplaatsen, maar ze zijn riskant.

Minibustaxi’s bieden verbindingen van en naar alle steden en sommige dorpen. Hoewel het niet gebruikelijk is voor buitenlanders om op deze manier te reizen, zijn ze redelijk veilig en efficiënt. U zult echter moeten wachten tot ze vol zijn voor vertrek als u aan het begin van de route instapt. De Virunga Express (www.virungatravel.com) en Onatracom Express bieden meer directe intercityverbindingen.

Vervoer algemeen

Rwandezen rijden aan de rechterkant. Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon te gebruiken, tenzij met een handsfree-set. Veiligheidsgordels moeten voorin worden gedragen. Het wordt afgeraden om te rijden na het drinken, er worden ademautomaten gebruikt en als blijkt dat u meer dan 0,8 mg alcohol per 1 liter bloed bevat, riskeert u een gevangenisstraf. Snelheidslimieten zijn 40 km/per uur in de stad en 60 km buiten de stad. Als de voorligger de linker richtingaanwijzer gebruikt, betekent dit vaak dat het niet veilig is om in te halen. De rechter richtingaanwijzer geeft aan dat de weg voor u vrij is.

Een internationaal rijbewijs is vereist. Een inreisvisum is nodig als u van buiten het land bent gereisd, een verzekeringsdocument en een rijbewijs.

Je kunt een boot huren om je van Gisenyi naar Kibuye te brengen als je erom vraagt ​​bij een van de hotels aan het meer.

Safari-in-Madagaskar_Bekopaka - Tsingy Bemaraha

Bank & Valuta

Munteenheid

Rwandese Frank (RWF) = 100 centimes. Biljetten zijn in coupures van RWF 5.000, 2.000, 1.000 en 500. Munten zijn in coupures van RWF100, 50, 20, 10 en 5.

De import en export van lokale valuta is beperkt tot RWF5000. De in- en uitvoer van vreemde valuta is onbeperkt, maar moet bij aankomst worden aangegeven en binnen 8 dagen worden ingewisseld.

bankieren

Bankuren: ma-vr 0800-1200 en 1400-1700, za 0800-1200.

Creditcards worden alleen in een paar hotels in Kigali geaccepteerd. MasterCard en Visa zijn de voorkeurskaarten.

Internationale Visa-kaarten worden geaccepteerd bij de geldautomaten op het hoofdkantoor van Ecobank in Kigali en op de luchthaven van Kigali. Ze kunnen ook worden gebruikt bij de geldautomaten op het hoofdkantoor van Access Bank in Kigali. Deze geldautomaten hebben echter vaak te maken met stroomstoringen. Het is het beste om met Amerikaanse dollars te reizen, sommige banken accepteren geen Britse ponden.

Het kan moeilijk zijn om reischeques buiten Kigali om te wisselen.

Kleding

Lichtgewicht katoenen of linnen kleding wordt aanbevolen voor het grootste deel van het jaar met warmere kleding voor koelere avonden in het hoogland. Vooral tijdens het regenseizoen is regenkleding aan te raden en een zonnebril, zonnebrandcrème en een zonnehoed worden het hele jaar door aanbevolen. Een goed paar wandelschoenen is essentieel.

Safari-in-Madagaskar_Lemur in Nosy Komba

Internet & beschikbaarheid

Draadloos internet is nu beschikbaar in het hele land, hetzij door een dongle te gebruiken, die kan worden gekocht in Kigali en andere grote steden, of door gebruik te maken van wifi-hotspots. MTN-hotspots zijn wijdverbreid en je kunt ze gebruiken met je beltegoed als je een MTN-simkaart hebt gekocht. Er zijn ook veel internetcafés in Kigali en andere grote steden.

Elektriciteit

Stopcontacten (outlets) in Rwanda zijn een van de twee Europese standaard stopcontacttypes: de “Type C” Europlug en de “Type E” en “Type F” Schuko. Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekkeradapter nodig om de stekker in het stopcontact te steken. Reisstekkeradapters veranderen gewoon de vorm van de stekker van uw apparaat zodat deze past bij het type stopcontact waarop u moet aansluiten. Als het van cruciaal belang is dat je altijd kunt aansluiten, neem dan voor beide typen een adapter mee.

Stopcontacten (stopcontacten) in de Republiek Rwanda (République du Rwanda) leveren gewoonlijk elektriciteit tussen 220 en 240 volt wisselstroom. Als je een apparaat aansluit dat is gebouwd voor 220-240 volt elektrische invoer, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat je nodig hebt.

Maar reisstekkeradapters veranderen de spanning niet, dus de elektriciteit die door de adapter komt, is nog steeds dezelfde 220-240 volt die het stopcontact levert. Noord-Amerikaanse stopcontacten leveren elektriciteit tussen 110 en 120 volt, veel lager dan in de rest van de wereld. Daarom zijn Noord-Amerikaanse apparaten over het algemeen gebouwd voor 110-120 volt.