Dominant male mountain gorilla in rainforest. Bwindi Impenetrable Forest National Park, Uganda

Oegandese Gorilla feiten – Oegandese Gorilla Tour Info – Wat u moet weten over Gorilla’s

Berggorilla’s zijn een van de zeldzaamste soorten die sterk op de mens lijken. De manier waarop ze fysiek kijken, associëren en reageren zijn bijna onlosmakelijk verbonden met mensen.

Wetenschappelijk genoemd als gorilla beringei beringei, berggorilla’s zijn ongelooflijke safari-attracties die elke dag duizenden reizigers uit alle delen van de wereld uitnodigen. Terwijl je je voorbereidt op gorillasafari’s in Rwanda of Oeganda, heb je een uitgebreid begrip van de basisfeiten over deze vriendelijke reuzen nodig voordat je je gorillasafari in Oeganda bevestigt.

Berggorilla’s delen 98% DNA met mensen. Het zijn wilde apen die leven in de viruga’s, een deel van de vulkanen in het noordwesten van Rwanda, de Virunga-vulkanen in het centrale deel, Mgahinga in het zuidwesten van Oeganda, en een apart nationaal park – ‘Bwindi nationaal park’ gelegen in het zuidwestelijke deel van Oeganda.

Berggorilla Trekking in het bos bij de vulkanen

Waar leven berggorilla’s?

Als je berggorilla’s wilt zien en ermee wilt omgaan, moet je naar de tropische regenwouden van het Bwindi ondoordringbare bos nationaal park en het beschermde natuurgebied Virunga. Het Virunga-massief bestaat uit het nationale park vulkanen in Rwanda, het nationale park Mgahinga gorilla in Oeganda en het nationale park Virunga in de Democratische Republiek Congo. Alle reizigers moeten daarom naar een van deze nationale parken reizen om deze vriendelijke reuzen in hun leefgebieden van dichtbij te ontmoeten. Er zijn ongeveer 880 berggorilla’s in de hele wereld, waarvan 480 in Oeganda, terwijl de overige worden gedeeld door Rwanda en de Democratische Republiek Congo.

safari-in-afrika-Oeganda-Uganda-safari-gorilla

Ze leven in groepen.

Berggorilla’s leven, net als mensen, in groepen en elke gorilla behoort tot een aparte gorillastam, elk met zijn eigen naam. Een gorillagemeenschap bestaat meestal uit 29 leden, die elk een naam hebben voor gemakkelijke identificatie.
Elk jaar houdt Rwanda de “Kwita Izina” gorilla-naamgevingsceremonie, waarbij alle babygorilla’s namen krijgen in hun respectieve families. Voordat een gorillafamilie als veilig voor trektochten wordt beschouwd, moet ze een training- en gewenningsperiode van 2-3 jaar doorlopen.
Op dit moment zijn 29 gorillafamilies gewend, met 13 in Oeganda, tien in Rwanda en zes in de Democratische Republiek Congo. Een volwassen mannelijke gorilla die bekend staat als een “zilverrug” is de leider van het gezin, die de activiteiten van het gezin controleert en het gezin beschermt tegen aanvallen van buitenaf.
Volwassen vrouwen zijn verantwoordelijk voor de kinderen en andere moederlijke taken.
De zilverrug heeft het recht om te paren met alle volwassen vrouwtjes in de familie en vecht constant tegen het stijgende zwarte geld, waardoor ze worden ontmoedigd om de vrouwtjes te naderen.
Elke dag bezoekt een groep van acht personen elke gorillafamilie gedurende een uur, met uitzondering van de gorilla gewenningsontmoeting, waarbij reizigers vier uur met de berggorilla’s doorbrengen.

Gorilla Selfie Virunga

Berggorilla’s eten planten.

Berggorilla’s eten regelmatig vegetatie, waaronder bladeren, knoppen, scheuten, fruit, walstro, selderij, brandnetels en bloemen. Jonge gorilla-baby’s leven tot de leeftijd van drie van de moedermelk van hun moeder, wanneer ze net als de rest van het gezin beginnen te eten van vegetatie. Berggorilla’s drinken, in tegenstelling tot andere diersoorten, geen water en zijn uitsluitend afhankelijk van het water in de planten die ze consumeren.

Berggorilla’s zijn verlegen, koele en wilde wezens.

Berggorilla’s behoren tot de meest schuwe dieren in het wild en blijven kalm en ontspannen als ze niet gestoord worden. De gewende gorilla’s zijn vrij bij mensen in die zin dat je ze mag benaderen en ze zullen je geen pijn doen. Een directe blik in de ogen van de gorilla’s daarentegen maakt ze ongemakkelijk en bang. Wanneer ze worden aangevallen, zullen ze agressief worden, op hun borst slaan en brullen. Daarom wordt bezoekers geadviseerd om zeven meter afstand van de gorilla’s te houden en direct oogcontact te vermijden om de gorilla’s ontspannen en vredig te houden.

Gorilla’s zijn een van de naaste verwanten van de mens.

Berggorilla’s hebben 99,8 procent van dezelfde genen als mensen. Berggorilla’s hebben mensachtige kenmerken, zoals vrouwtjes die jonge baby’s zogen, wat het interessant maakt om met de berggorilla’s te communiceren en tijd door te brengen. Vanwege hun nauwe verwantschap zijn berggorilla’s vatbaar voor menselijke ziekten zoals hoesten en andere overdraagbare ziekten. Daarom wordt u geadviseerd om een ​​afstand van zeven meter tot de gorilla’s te bewaren om uw bescherming te garanderen.

Berggorilla’s zijn zonder twijfel fascinerende zoogdieren. Bezoek de Gorilla’s als je van berggorilla’s houdt en er meer over wilt weten! Wij helpen u bij het plannen van een goedkope reis om gorilla’s in Oeganda of Rwanda te zien.

Personaliseer hier je gorillasafari, of kies uit een van deze voorverpakte Oeganda gorillasafari’s.